Binance blokira korisnike koji koriste Coinjoin mixere

Da ne zvučnimo paranoični, a u jednu ruku moramo biti, jučer je Binance blokirao sredstva korisniku koji je par puta poslao svoja sredstva na Wasabi digitalni novčanik.

Prednost ovog novčanika je mogućnost mixanja vašeg Bitcoina kako bi mu se izgubio trag na Blockchain exploreru.

Neko to radi radi sigurnosti, neko iz “furke”, a neko zbog kriminalnih radnji kako bi zagubio svoj trag na blockchain-u.

Naime, kako tvrdi ovaj pojedinac, uradio je to čisto iz sigurnosnih razloga, kao i testiranja ove mogućnosti mixanja Bitcoina.

Činjenica da Binance, kao i sve ostale mjenjačnice koje spadaju pod AML (antimoney laundering sistem), imaju instalirane sisteme koje možemo nazvati “Chain hunters” sa kojima prate da li posjedujete Bitcoin koji je imao veze sa bilo kakvim krađama, prevarama i slično, te na osnovu toga reaguju prema računima korisnika.

Opšte poznata činjenica, da je Bitcoin Blockchain pseudo anoniman, što mnogi tek shvate kasnije… Bitcoin nije anoniman, štaviše, ostavlja i previše podataka o vama kada radite transakcije, a najbitnija je činjenica da ostaje vaša IP adresa.

Uvijek će se naći neko ko će reći, pa zašto je slao na Wasabi wallet, ako nema šta kriti?

Nakon iscrpnog uvjeravanja, korisniku kome su blokirana sredstva, su odobrena te je morao “obećati” da neće koristiti Wasabi wallet ili slične sisteme koji imaju Coinjoin mixer u sebi.

Šta možemo zaključiti iz ovog? Da li se ovo može zloupotrijebiti protiv vas u budućnosti?

Kako možete biti sigurni da kada kupujete Bitcoin od nekog, da taj ne posjeduje ukradene Bitcoine, koje je provukao par puta kroz Wasabi ili slične mixere?

Onog trenutka kada pošaljete taj Bitcoin na neku od mjenjačnica, budite sigurni da vam se isto može desiti, a ni krivi ni dužni…

Zato dobro pazite od koga kupujete Bitcoin, zato što vas to može puno koštati.

:slight_smile:

Detalje ovog možete pregledati na linkovima ispod

Da se nastavimo na ovu temu, pogledajte video

Da se nadovežemo na ovaj video, u kojem jasno ova fina crypto djeva iznosi činjenice…

Pored wash trading-a, većina mjenjačnica zarađuje na vašim “withdraw” tj. kada povlačite sredstva, u primjeru Binance-a uzimaju 0.0005 BTC-a, a njih ta transakcija ne košta ni pola od toga.