Bidenov porezni plan zahtijeva da se kripto transferi preko 10 000 USD prijave na IRS

Prema novom prijedlogu, preduzeća se moraju prema kripto postupati kao prema gotovini kada je riječ o zahtjevima izvještavanja za velike transakcije.

Američko Ministarstvo finansija objavilo je danas izvještaj u kojem je izložen plan pridržavanja poreza Biden-ove administracije, uključujući novi zahtjev za preduzeća da IRS-u prijave prenose kripto valuta u iznosu od 10.000 ili više dolara.

“Kao i kod gotovinskih transakcija, izvještavat će se i o preduzećima koja primaju kriptoasete s fer tržišnom vrijednošću većom od 10.000 američkih dolara”, navodi se u izvještaju Ministarstva finansija.

Prema izvještaju, administracija Bidena zabrinuta je što kriptovaluta “već predstavlja značajan problem otkrivanja omogućavanjem ilegalnih aktivnosti široko uključujući utaju poreza”.

Izvještaj riznice priznaje da je kripto tržište naraslo na 2 bilijuna dolara u proteklih godinu dana, te ga je stoga trebalo pažljivo nadgledati - pogotovo jer će „transakcije kriptovaluta vjerojatno porasti na značaju u sljedećoj deceniji“.

Također je rečeno da postoji više načina na koje ljudi mogu izbjeći plaćanje poreza - uključujući kripto ekonomiju - jer IRS sporo sustiže modernu tehnologiju.

“To je zato što IRS upravlja zastarjelim sistemima i nedostaje mu mogućnost da u potpunosti iskoristi blagodati modernije tehnologije zbog ograničenja resursa”, dodaje se u izvještaju.

Prema podacima CoinGecko, Bitcoin, najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, umanjio se za 6,5% u sat vremena nakon vijesti.

Valuta se oporavila oporavljajući se nakon teške sedmice u kojoj je pretrpjela najveći pad u više od godinu dana.

Ali potezi riznice ne bi nužno trebali biti nepoželjna vijest za tržište ili čak neočekivane, prema Neeraj K. Agrawal, direktoru komunikacija u kriptozagovaračkoj grupi Coin Center.

“Paritet s gotovinom uvijek je bio najbolji slučaj”, rekao je Agrawal. “Kriptovalute djeluju kao gotovina, pa nije iznenađujuće što će s njima postupati kao s gotovinom.”

Na pitanje hoće li se porezna uprava boriti da ide u korak sa brzim svijetom kriptografije, dodao je: “Ako predloženi novi obrazac IRS-a na kraju postane invazivniji, to će tada biti razgovor.”

Izvor: Biden’s Tax Plan Requires Crypto Transfers Over $10K to Be Reported to IRS - Decrypt