Banke sada mogu držati Bitcoin: Velike odluke OCC-a i zašto je to važno

Velike banke dugo su držale dragocjene predmete u ime svojih kupaca - od dragulja u sefovima do akcija dionica. Sada, zahvaljujući novoj politici saveznog bankarskog regulatora, moći će držati i kripto valute poput Bitcoina.


Nova politika izložena je u pismu koje je u srijedu objavio Ured nadzornika valute (OCC). U pismu, upućenom neimenovanoj banci, navedeno je da nacionalne banke i udruženja za štednju mogu se uključiti u takozvane skrbničke usluge za svoje klijente.

Vijest je značajna jer je regulatorna nesigurnost do sada vodila velike banke da izbjegavaju Bitcoin. Štaviše, podzakonski akti mnogih velikih investicionih fondova, uključujući penzione fondove, obvezuju ih da novac klijenata parkiraju samo kod banaka koje imaju savezne banke. Kao što napominje istraživačka grupa Coin Center, to zapravo znači zabranu kripto valute.

Skrbništvo je važno u svijetu kriptovaluta jer su valute poput Bitcoina u potpunosti digitalne, što ih čini jednostavnim za krađu. Biti skrbnik podrazumijeva pohranjivanje takozvanog privatnog ključa koji pruža pristup digitalnom novčaniku.

Kao što OCC napominje u svom dopisu, banke već nude da zaštite druge digitalne predmete u ime svojih klijenata. To uključuje ponudu „sigurnog skladištenja dokumenata, pretraživanja i suradnje dokumenata i datoteka koji sadrže lične podatke“.

Skrbništvo nad kripto valutama također može biti unosan posao s obzirom na to da je tržišna vrijednost Bitcoina oko 170 milijardi dolara i da skrbnici obično naplaćuju naknade od oko 0,25% kako bi ih sačuvali.

Izvor