Banka Kanade razvija digitalnu valutu

Centralna banka Kanade istakinje da se „priprema za budućnost“ u kojoj će Kanađani trebati digitalnu valutu koju je izdala centralna banka.


Kanada ne želi zaostajati ako svijet nastavi prihvatati digitalne valute. Kanadska banka signalizirala je u da sada razvija prototip za svoju digitalnu valutu centralne banke. Banka, međutim, planira rasporediti sredstva samo ako je to potrebno Kanađanima.

“Moramo krenuti naprijed kako bismo utvrdili kako potencijalni CBDC može izgledati i kako se njime može upravljati ako se ikad donese odluka o njegovom izdavanju”, rekao je zamjenik guvernera Tim Laine na konferenciji FinTech u Montrealu. Laine je naglasio da Banka Kanade trenutno ne smatra da je potrebna digitalna valuta, već će je pripremiti kao nepredviđenu situaciju."

U saopćenju za javnost banka je istakla dva scenarija za koja je rekla da će “opravdati uvođenje digitalne valute od strane Banke Kanade”. Jedan bi scenarij bio da se fizička gotovina „potpuno smanji ili eliminira; ostavljajući neke Kanađane izostavljene. " Drugo je ako kripto valute „izvrše ozbiljne provale“, što uzrokuje zabrinutost privatnih kompanija zbog „privatnosti i rukovanja kontrolama plaćanja“.

U slijedećem linku možete provjeriti obavijest koju je objavila Centralna banka Kanade

2 Likes