Američki automobil srušio Svetski Rekord

Na vrhu liste najbržih serijskih automobila na svijetu, iznad Koenigsegga, nalazi se novo ime i ono pripada SSC North America, američkoj kompaniji sa sjedištem u Richlandu u Washingtonu, koja se specijalizirala za proizvodnju automobila visokih performansi.

SSC je u ponedjeljak rekao da je njegov hiper automobil Tuatara nedavno oborio rekord u najbržem svjetskom serijskom vozilu.

Podvig se dogodio 10. oktobra ujutro, malo izvan Las Vegasa, na potezu državne ceste 160 od sedam milja. U skladu s rekordnim kriterijumima, uračunate su prosječno dvije vožnje u roku od jednog sata, vozeći jednom svaki pravac.

S profesionalnim vozačem Oliverom Webbom za volanom, Tuatara je postigao najveću brzinu od 301.07 mph i 331.15 mph, a prosječno 316.11 mph. Web je rekao da automobil nije ostao bez snage. “Poprečni vjetrovi samo su nas spriječili da postignem još bolji rezultat”, napomenuo je.

Zapravo, u ekskluzivnom videu koji je objavio Top Gear u jednoj od vožnji, automobil naizgled naporno prelazi 331 mph. To je postignuto zahvaljujući vrhunskom inženjerstvu i 1.750 konjskih snaga.

Dosadašnji rekorder Koenigsegg drži rekord najveće brzine od 2017. godine kada je njegov hiper auto Agera RS postigao u prosjeku 277,9 mph. Učinio je to i na Nevadinoj ruti 160, na dužem potezu od 11 milja.

1 Like

Jel ovo ganjamo umjesto Lambosa :smiley:

Mislim da će na Tesle biti sasvim dovoljne

1 Like

Ja ću bogme od Volvo Polestar :wink: