Američka vlada novčano kažnjava tvrtku za plaćanje kriptovalutama BitPay za servisiranje sankcioniranih zemalja

Kazna je dodatni dokaz da kripto kompanije moraju igrati prema pravilima koja su postavili regulatori.

Procesor plaćanja Bitcoin-a BitPay pristao je danas platiti kaznu od 507.375 dolara Uredu za kontrolu strane aktive američke riznice („OFAC“) za 2.102 očigledna kršenja međunarodnih sankcija.

Prema obavijesti OFAC-a, agencija je otkrila da je BitPay, portal za kripto plaćanja sa sjedištem u Atlanti i Georgia-i, za internetske trgovce, osnovan 2011. godine, omogućio plaćanja u državama koje podliježu američkim sankcijama, među kojima su Kuba, Sjeverna Koreja, Iran i Sirija, između 2013. i 2018.
Nagodba je još jedan podsjetnik da iako su decentralizirane mreže Bitcoina iznad zakona, centralizirane kripto kompanije još uvijek podliježu tome.

BitPay obrađuje plaćanja za trgovce koji žele prodati robu i usluge za kripto. Kada kupci kupuju stvari u kripto, BitPay obrađuje papire i olakšava transakciju, a zatim taj novac pretvara u fiat valute i predaje trgovcima.

Firma je omogućila ljudima u sankcionisanim regijama da zaključe transakcije u vrijednosti od 129.000 USD, pronađenog OFAC-a.

“U potpunosti smo surađivali s Uredom za kontrolu strane imovine (OFAC) i drago nam je što smo to riješili”, rekao je Jan Jahosky, glasnogovornik BitPay-a za Decrypt. Rekao je da je slučaj “uključivao vrlo mali broj transakcija”.

Agencija za riznice rekla je da BitPay zna da obrađuje plaćanja u sankcioniranim zemljama jer bilježi informacije o lokaciji kupaca koji kupuju stvari od trgovaca BitPayom, poput njihovih IP adresa.

“BitPay nije provodio dužni oprez ili se pobrinuo za svoje obaveze poštivanja sankcija kada je dozvoljavao osobama u sankcionisanim jurisdikcijama da trguju s trgovcima BitPay-a koristeći digitalnu valutu otprilike pet godina, iako je BitPay imao dovoljno informacija za provjeru tih kupaca”, rekao je OFAC u svom izjava.

Kazna je mogla biti i do 620 miliona dolara, ali BitPay se nagodio surađujući s propisima, obučio svoje zaposlenike za provjeru kupaca i poduzeo preventivne korake.

Kripto kompanije su često na vatri američkih regulatora. Paxful je u septembru 2020. napustio Venezuelu, pozivajući se na američke sankcije. A američka Komisija za vrijednosne papire obrušila je desetine kompanija zbog vođenja neregistriranih ICO-a (prodaje tokena) prije njihovog lansiranja američkim investitorima.

Veliku brigu kriptokompanija predstavlja prijedlog Mreže za provođenje financijskog kriminala koji će prisiliti kripto kompanije da reguliraju transakcije iz privatnih kripto novčanika.

Iako je američki predsjednik Joe Biden zamrznuo donošenje federalnih pravila po stupanju na dužnost, jasno je da američka vlada rupe zatvara što je brže moguće.

Izvor: US Gov Fines Crypto Payments Firm BitPay For Servicing Sanctioned Countries - Decrypt