Američka porezna uprava vs Digitalni novčanici

Jutros se pojavila informacija da američka porezna uprava (IRS) je pustila izjavu o izvršnom radu griminalističke istrage za razvoj tehnika eksploatacije protiv kripto novčanika.

Drugim riječima, žele da pronađu mogućnost “otključavanja” digitalnih novčanika u kriminalnim slučajevima, i slično.

Kako navode, glavni razlog ovome je izbjegavanje poreza i kriminalne radnje u kojem kada uhvate nekoga sa kripto valutama, nisu u mogućnosti raspolagati sa istim.

Prema istraživačkoj firmi za kriptovalute Chainalysis oko 20% svih postojećih Bitcoina - što je više od 100 milijardi dolara - zaključano je u novčanicima.

Po meni iskreno, ovo znači direktan napad na kriptografiju koja je zadužena za sigurno čuvanje vaših kripto valuta.,

“Decentralizacija i anonimnost koje pružaju kriptovalute podstakle su okruženje za skladištenje i razmjenu nečega što je vrijedno, izvan tradicionalne nadležnosti organizacija za provođenje zakona i regulatornih tijela”, navodi se u dokumentu. “Postoji dio ove kriptografske slagalice koji i dalje izmiče organizacijama - milioni, možda čak i milijarde dolara, postoje unutar kripto-novčanika.”

Što nam govori da ovdje nije u pitanju samo pokušaj pristupu novčanicima kriminalaca ili slično, već činjenica da žele da otključaju novčanike koje su u međuvremenu prikupili iz raznih slučajeva.

Dokument koji je Američki IRS objavio možete pogledati na

https://feedback.gsa.gov/WRQualtricsSurveyEngine/File.php?F=F_3oO5cwpbxHlGByo&download=1

Vijest je objavio i poznati portal Vice.com

https://www.vice.com/en/article/k78a53/the-irs-wants-help-hacking-cryptocurrency-hardware-wallets

4 Likes

U prevodu hoće džaba kripto valute :smile:

1 Like