Američka nacionalna sigurnost (NSA) sada može pratiti Monero

Popularni privacy coin Monero možda više nije toliko privatan, jer CipherTrace tvrdi da je razvio alate za njegovo traženje.


Obavještajna firma CipherTrace objavila je danas da je razvila set alata za praćenje Monero (XMR) transakcija - i da je to učinila po nalogu Ministarstva za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država (NSA).

Monero je stekao popularnost svojim dizajnom usmjerenim na privatnost, što ga čini drugom najpopularnijom altcoinom za darknet mrežne transakcije nakon Bitcoina.

Međutim, CipherTrace tvrdi da će njegovi alati omogućiti istražiteljima da pretražuju, istražuju i vizualiziraju Monerove transakcije.

Prema CipherTraceu, firma je provela godinu dana radeći na skupu alata, koji je izveden ugovorom sa Direkcijom za nauku i tehnologiju. Prema podacima GovTribe-a, CipherTraceu je tokom ugovora isplaćeno oko 2,4 miliona dolara, koji je potpisan 2018. godine i imao je maksimalnu potencijalnu vrijednost od 3,6 miliona dolara.

Iako su alati razvijeni za upotrebu DHS-a za praćenje ukradenih ili ilegalno korištenih sredstava, CipherTrace sugerira da će kripto berze, trgovinski stolovi i investicijski fondovi imati koristi i od saznanja da ne prihvaćaju zaprljana sredstva.

Nadalje, CipherTrace planira dodati dodatnu funkcionalnost trenutnoj verziji skupa alata, sa značajkama kao što su „klasteriranje transakcija entiteta, identifikacija novčanika, razmjena atribucija“ planirane za budućnost.

I premda bi se činilo da današnja najava predstavlja udarac Monero i njegovu privatnost, CipherTrace to ocjenjuje pozitivnim za budućnost XMR-a. (yea right :stuck_out_tongue: )

“Analitika je presudna za preživljavanje altcoina za privatnost, jer, ako ne mogu procijeniti rizikci, neke bi vlade mogle otežati transakcije s altcoinima za privatnost ili ih izravno zabraniti, poput Japana”, rekao je izvršni direktor CipherTracea Dave Jevans u izjavi koju je kompanija dala .

“Nekoliko korejskih burzi uklonilo je altcoine za privatnost, samo prošle sedmice, nekoliko australijskih berzi zabranilo je Monero i Zcash.

„Ne kažemo da možemo identificirati pojedince i nikada to nismo učinili na CipherTraceu. Ne identificiramo pojedince, imena, adrese i bilo što od toga “, dodao je Jevans. „Ono što mi pružamo su alati za provođenje zakona, kada postoje legitimni zločini, koji im pomažu u istragama i zatim rade na identifikaciji pojedinaca.

Izvor
https://twitter.com/ciphertrace/status/1300485354181595136?ref_src=twsrc^tfw|twcamp^tweetembed|twterm^1300485354181595136|twgr^&ref_url=https%3A%2F%2Fdecrypt.co%2F40284%2Fus-homeland-security-can-now-track-privacy-crypto-monero

Američka porezna uprava nudi vam 625.000 dolara za “provaljivanje” Monero altcoina, koji se bazira na privatnosti transakcija.

Ukratko

Porezna uprava uzima prijave od sudionika koji vjeruju da mogu narušiti Monerovu privatnost.
Onima koji to uspiju isplaćuju 625.000 dolara u dvije faze.
IRS je navela sve veću upotrebu altcoina za privatnosti za kibernetički kriminal

Baš su navalili na Monero…

CipherTrace, forenzička firma za blockchain, podnijela je patentne prijave u svojoj ponudi za dešifriranje Monera (XMR), novčića za privatnost.

CipherTrace prodaje ove anti-Monero tehnologije američkoj vladi, koja je ogorčena količinom ilegalne trgovine na Moneru i želi da se ona uđe u trag.

Monero (XMR) je petnaesta po veličini kriptovaluta, prema CoinMarketCap-u, s ukupnom tržišnom kapitalizacijom od skoro 2,17 milijardi dolara. Nekoliko glavnih kripto berza ga nije uvrstilo.