Adobe Flash Player odlazi u istoriju

Adobe Flash Player bio je vrlo važan dodatak u evoluciji Interneta. Standardi i web stranice takvi su kakvi ih poznajemo, dijelom zahvaljujući njemu. Međutim, već nekoliko godina ovaj dodatak ništa nije donio na Internet, već samo ranjivosti. Iz tog razloga, pretraživači već dugo planiraju okrenuti leđa ovom dodatku. A poznato je ko će to prvi učiniti : Firefox.

FirefoxFlash

Od 1. januara 2021. Adobe će prestati pružati sve vrste podrške (bez održavanja, sigurnosti ili bilo čega drugog) svom dodatku. Svaka mana ili ranjivost koja se otkrije za navedenu web komponentu ostat će u njoj zauvijek, izlažući korisnike riziku.

Microsoft je već počeo uklanjati Flash s operativnog sistema Windows 10 zajedno sa svim njegovim komponentama, počevši od Control Panel-a. A web preglednici, poput Chrome-a, osim što standardno blokiraju Flash sadržaj, već počinju upozoravati korisnike na ono što će se dogoditi od januara 2021. godine.

Sada je Mozilla otišla korak dalje i konačno je potvrdila koja će biti zadnja verzija koja donosi ovaj dodatak : Firefox 84 tj. trenutno aktuelna verzija.

Prije nekoliko sati Mozilla je ažurirala stranicu s informacijama o prestanku podrške za Flash Player, obavještavajući korisnike da nakon godina pripreme za nestanak dodatka napokon znaju kada će to postati stvarnost. Stoga je Mozilla potvrdila da će zadnja verzija preglednika koja će biti kompatibilna s ovim sadržajem biti Firefox 84.

AdobeFlashPlayer

Izdanjem Firefoxa 85, Flash dodatak će nestati iz preglednika. Neće biti moguće omogućiti ga ili instalirati. U pregledaču neće biti moguće otvoriti Flash sadržaj. Mozilla nas podsjeća da, čak i ako promijenimo pregledač, i dalje nećemo moći učitati ovaj sadržaj na web stranice, jer će u vrlo kratkom vremenu svi preglednici također ukinuti podršku za ovaj dodatak.

Sljedeći Firefox 85 zakazan je za 26. januara 2021. godine. Od tada, Flash će trajno nestati iz Mozillinog web preglednika. Tako će korisnici Firefoxa dobiti na sigurnosti i performansama.

Naravno, Google Chrome će također u potpunosti ukloniti ovaj dodatak. Međutim, još uvijek ne znamo hoće li to učiniti za verziju 88, koja će stići krajem decembra ove godine, ili će je ostaviti za verziju 89, koja će stići tokom mjeseca januara 2021. godine.

Ono što je sigurno, to je da Google pretraživač počinje prikazivati natpis svim korisnicima koji obavještava da je kraj podrške za Flash Player neizbježan. Omogućava nam da potpuno onemogućimo dodatak da bismo vidjeli kako zaista nećemo imati problema.

Većina web sajtova koje su koristile Flash u skorije vrijeme već su napravile preskok na HTML5. A ako neko od njih i danas koristi Flash, to je zato što on nešto skriva, bolje ih je izbjegavati.

1 Like