5. savjeta koje trebat znati prije trgovanja kripto valutama

Kripto industrija danas je u osnovi sinonim za ometajuće tehnologije koje revolucioniraju naš globalni financijski ekosistem.

Općenito postoji nedostatak svijesti o ovoj novoj klasi imovine koja usvajanje na Bliskom Istoku ubraja među najniže na svijetu (neuk narod).

Priča o nastanku prve decentralizirane kriptovalute, Bitcoina, dokaz je ove revolucije jer je stvorena kao peer-to-peer medij razmjene koji djeluje na blockchainu.

Razlog za to je jednostavan: Blockchain je omogućio da kripto bude transparentan, omogućava trajno bilježenje podataka i ne zahtijeva od trećih strana da provjeravaju transakcije; u osnovi, to znači da ćete s kripto valutom imati superiorniji novac u odnosu na gotovinu tj na odvratni papir koji svaki dan držite u ruci, a ne razumijete da je malo bolji toalet papir stare škole.

Ludo je prisjećati se ranih dana davne 2011. godine kada je Bitcoin bio ispod 1 dolara; kada je unutar jedne decenije vrijednost BTC-a prešla sa 0,0008 na 40 000 dolara zahvaljujući većoj svjesnosti tržišta, boljem razumijevanju kako blockchain funkcionira i efikasnosti i transparentnosti Bitcoina.

Brzi pogled u kriptovalute i blokchain

Budući da je blockchain zauzeo središnje mjesto u kripto svijetu, istražimo brzo blockchain tehnologiju koja stoji iza kripto.

Što je blockchain koj? Pa, blockchain tehnologija je osnovna platforma koja daje život kriptovalutama kao što su Bitcoin, Ether, Litecoin itd. Blockchain se može prilagoditi različitim namjenama, što čini njegovu sposobnost stalnog razvoja toliko zanimljivom i vrijednom za korisnike.

Ali pravi razlog zašto je blockchain istinska revolucija u kripto prostoru je taj što postoji mnogo slučajeva upotrebe u svim industrijama; ne samo u finansijama, već iu zdravstvu, nekretninama i gotovo svemu ostalom.

Budući da se blockchain može koristiti na toliko načina, to omogućava industrijama da rade bez odgađanja i potrebe za (skupim) posrednicima.

Ako ste potpuno novi u kripto trgovanju na i ne želite biti izostavljeni od uzbuđenja koje kripto donosi, onda ste došli na pravo mjesto.

Kada nastavite čitati, upoznat ćete prvih 5 najvažnijih informacija o kripto trgovanju koje ćete morati znati prije nego što uložite svoj teško zaradjeni novac na ovo uzbudljivo tržište i nadamo se da ćete povećati svoje bogatstvo kad počnete ulagati u kriptovalute.

Nastaviće se…

1 Like

Ono što sam kroz dug niz godina stekao, ću vam pokušati dočarati u par tački, stay with me :slight_smile:

1. Istražite sami i ne prestajte učiti

Počnimo s najjednostavnijim: Provesti vlastito istraživanje prije nego što uložite u bilo što uvijek je najbolje učiniti.

Kao svježi trgovac, morate se upoznati s radom kripto tržišta, ali još je važnije da prije početka putovanja razumijete osnove kriptovaluta i blockchaina.

image

Dakle, da biste pokrenuli stvari, prije trgovanja ili držanja obavite neko opsežno istraživanje potencijala novčića koji vas zanima. Zašto je ovo tako važno? Pa, pogledajmo Bitcoin kao objašnjenje.

Da rezimiramo:

  • Korak 1: Kao majka svih kripto tehnologija, steknite osnovno razumijevanje Bitcoina i blockchain tehnologije koja ga pokreće.

  • Korak 2: Usredsredite svoje istraživanje na top 10 kripto coina. Pogotovo kada tek započinjete, pogledajte coine kojima se najviše trguje, najpopularnije su i imaju duge zapise, jer su obično manje hlapljivi u usporedbi s drugim kripto modusima.

  • Korak 3: Uzmite tih 10 najboljih novčića i shvatite njihov potencijal, njihovu različitu upotrebu i koliko dugoročno mogu biti korisni.

Dok istražujete, postavite sebi pitanja koja se ne tiču ​​samo sadašnjosti, već i budućih mogućnosti koje blockchain i vaš odabrani novčić mogu predstaviti svijetu. To će vam pomoći da bolje shvatite isplati li se u novčić uložiti ili ne.

Nastaviće se…

2. Upravljajte svojim rizikom (JAKO JAKO BITNO!)

Obično se kaže da nikada ne biste trebali trgovati novcem koji ne možete priuštiti da izgubite; što ima smisla jer ko bi samo riskirao svoj teško stečeni novac, zar ne?

To nije istina.

Iznenađujuće je da mnogi novi trgovci vjeruju da su dovoljno oprezni i dovoljno strateški da bi dobro profitirali od svojih trgovina. Možda su pohlepa, FOMO ili prekomjerno samopouzdanje ili svi oni zajedno ono što mnoge svježe trgovce tjera na ovu početničku pogrešku; ali definitivno ne želite biti jedan od njih.

image

Upravljanje rizikom omogućava vam odgovornu trgovinu i siguran novac. Zapamtite, kripto tržište je još uvijek prilično novo, tako da doživljava veliku nestabilnost.

Šta ovo sve znači?
Uložite samo ono što možete izgubiti - i nemojte biti pohlepni!

U osnovi, za trgovanje morate imati odgovarajući komad novca koji vam ne smeta da izgubite ako stvari krenu na jug. Ne postoji utvrđeni procenat koliko bi ta količina trebala biti velika ili mala, jer svi imaju drugačiji apetit za rizikom.

Uopšteno govoreći, 5% -10% vašeg novca koji možete uložiti može biti za imovinu velike nestabilnosti. Razdvojimo ovo; da imate 10.000 USD za općenito ulaganje, 1.000 USD (10%) bio bi razuman iznos koji vam ne bi smetalo da izgubite u rizičnoj aktivnosti poput trgovine kriptovalutama.

Kao alternativnu taktiku, mogli biste iz svog mjesečnog neto prihoda izdvojiti mali postotak za koji biste ugodno riskirali. Samo se pobrinite za taj iznos nakon odbitka poreza i osnovnih troškova kako ne biste morali ostali gladni :smiley:

Primjer:

Recimo da imate mjesečni neto prihod od 2500 dolara. Možete uzeti 125 dolara svakog mjeseca za depozit na kripto berzi i ovo koristiti kao svoj visoko rizični novac za trgovinu.

Na taj način ne uzimate paušalne iznose svoje ušteđevine za trgovanje u vrijeme velike volatilnosti! Izvrsno je napasti ako izbjegnete da svoje odluke temeljite na osjećajima.

Diverzificirajte svoj kripto portfelj

Još jedan ključni sastojak za upravljanje rizikom je uvijek diverzificirati vaše poslovanje.

Zašto diverzifikovati?

Tako da vaš novac nije u potpunosti izložen određenoj volatilnosti imovine; u osnovi, ne želite staviti sva jaja u jednu korpu.

Ako aktivno trgujete kriptovalutom, mogli biste, na primjer, odabrati različite parove kriptovaluta za trgovanje sve dok ste u mogućnosti zadržati fokus na trgovini više kriptovaluta.

Možete, na primjer, diverzificirati tradicionalni portfelj kripto valutama poput Bitcoina i Litecoina. Ether ili Cardano, imaju vlastiti blockchain protokol izgrađen od mreže Ethereum i njihova se korisnost razlikuje od tradicionalnih kovanica.

Na kraju, sve zavisi od vašeg apetita za rizikom i nivoa izloženosti koji biste željeli imati na kripto tržištu!

Nastaviće se…

3. Pronađite pravu kripto mjenjačnicu/exchange

Dobro, našli ste se ovdje jer nestrpljivo želite započeti trgovanje kriptovalutama, ali što je dobro mjesto za početak? Jednostavno je, kupiti nešto kripto valuta na berzi!

Važno je napomenuti da postoje dvije vrste razmjena: Fiat-gateway i crypto-to-crypto.

Razmjena Fiat-Gateway-a

Fiat berze su zapravo jedine s kojima možete započeti ako ste novi u kripto, jer možete ulagati putem debitne / kreditne kartice ili bankom ili deviznom doznakom da biste položili novac na berzu; nije potrebna kripto valuta.

Napomena: Ove opcije depozita imaju različite naknade, pa pripazite na njih.

Upotrijebimo primjer kupovinu Bitcoina. Za početak, sve što morate učiniti je otvoriti račun na fiat berzi,
deponirati svoju lokalnu fiat valutu (USD, BAM, EUR,) i početi kupovati Bitcoine za X iznos novca.

Kripto-kripto-razmjena (C2C)

C2C razmjena omogućuje vam prijenos svoje kripto valute za drugu po vašem izboru na berzi.

Ne postoji opcija korištenja fiat valute kao početne tačke za obavljanje ovih poslova. Sve što trebate je kopirati adresu svoje kripto valute i poslati je na berzu kako biste je položili.

Iako ovo korisnicima pruža praktičnost brze kupovine i prodaje ostalih kripto kriznih računara bez potrebe da čekaju fiat transfere, C2C su neregulisani i decentralizirani, što novostima čini malo kompliciraniju navigaciju.

Za ovaj članak, usredotočimo se na Fiat razmjene.

Za početak provjerite jeste li svjesni naknada za trgovanje i ponuđenog nivoa sigurnosti. Također, ne zaboravite provjeriti vjerodostojnost razmjene! To možete učiniti čitanjem recenzija istaknutih kripto vijesti

Nastaviće se…

4. Razumijevanje kripto regulacija/propisa

Važno je znati stanje regulacije (posebno u BIH) kada je kriptovaluta u pitanju zbog toga da li su nove kripto valute kao klasa imovine.

Želite biti sigurni da postoji određena razina zaštite za vaše investicije.

Količine kripto trgovine rastu, tako da, vlade to primjećuju i počinju stvarati regulatorne okvire kako bi spriječile hakerske provale na razmjenama, te naravno ugrabili sebi koji dinar dok sjede i gledaju šta se dešava.


Rezultat je sve veći broj regulisanih razmjena s visokom sigurnošću, poput Binance. Možete biti sigurni da su vaši depoziti sigurni u razmjenama poput ovih.

Binance takođe ima strog postupak provjere razmjena i osigurava da deponovani novac ima povjerenja.

Stoga ne brinite, postoji vladina podrška za ovo područje ulaganja i ono će samo biti veće i bolje.

Sve dok se priljev kapitala u kripto-imovinu nastavlja vratolomnom brzinom, to će pritiskati regulatore širom svijeta da izvrše regulatorne promjene kako bi bolje zaštitili proces trgovanja kripto-kripama i ostale kripto-trgovce.

Nastaviće se…

5. Sigurno pohranite svoje novčiće

Pohranjivanje kriptovaluta trebalo bi biti jedno od najlakših za podnošenje na vašem trgovačkom putu.

Svakako, regulirane kripto razmjene pružaju vam prikladan način za pohranu vaše kriptokripte dok aktivno trgujete i istražujete druge značajke razmjene.

Mogućnost brzog pristupa vašem novcu je zagarantovana i kada koristite mjenjačnicu za pohranu.

Međutim, kao konačni siguran prostor možete koristiti kripto novčanike, što je u osnovi digitalizirana verzija vašeg tradicionalnog novčanika. Možete pohraniti kripto u mrežne ili vanmrežne novčanike.

Koja je razlika između njih što pitate? Pa, krenimo u to.

Online novčanici:

Internet novčanici povezani su na Internet; otuda i ime.

Dolaze s javnim i privatnim ključevima, što je važan nivo sigurnosti koji vam je potreban da biste bili sigurni da samo vi imate pristup prenošenju svojih kriptopisa.

Zamislite samo da odete u svoju banku i unesete svoj pin broj, upravo su to privatni ključevi u ovom kontekstu.

Zato ih čuvajte!

image

Online novčanici uključuju;

  1. Web novčanici
  2. Desktop aplikacije
  3. Mobilne aplikacije

Offline novčanici:

Imati offline novčanik značilo bi zabilježiti vaše osjetljive podatke na papir i zaključati ih u sefu kojem samo vi imate pristup.

Dakle, općenito govoreći, offline novčanike nije moguće hakirati jer nemaju vezu s internetom, što ih čini vrlo sigurnim.

Drugi oblik vanmrežnog novčanika bili bi uređaji poput Trezor-X, ali oni mogu biti skupi i mogu sadržavati samo tradicionalne kripto-datoteke; s ovom ne dobijate puno opcija

Dakle, što se tiče donošenja odluke o on-line ili offline novčanicima, sve se svodi na uravnoteženje sigurnosti i praktičnosti.