5. Decembar - Međunarodni dan volontera

volontiranje

Ne tako davno 1985. godine Generalna skupština UN-a proglasila je 5. decembar Međunarodnim danom volontera. Kao podsjećanje na dan kada je prije 45. godina stvoren program UN za volontere, sa težnjom da se podigne svijest o neprocijenjivom uticaju koji njihove aktivnosti imaju za zajednicu, kao i da prepozna značaj posvećenosti i predanosti volontera istim, ovaj datum simbolično se obilježava u zemljama širom svijeta.

Koliko ste puta učinili nešto za druge ne očekujući ništa za uzvrat? Jednostavno iz želje da nekome pomognete. Upravo ste toliko puta iskusili šta volonterizam predstavlja, ni ne razmišljajući o pruženoj pomoći kao o volontiranju.

Da li ste ikada razmišljali kako bi ste mogli da se svjesno angažujete, uključite u neku volontersku organizaciju ili pak okupite svoje prijatelje i zajedno pokušate da promjenite nešto u svom okruženju.

Nekoliko stavki o važnosti volontiranja,odnosno šta mladi dobivaju volontiranjem:

-samopoštovanje

-razvijanje razumjevanja za društvene probleme i suosjećaje sa drugima

-učenje socijalnih vještina i razvijanje moralnog i etičnog koncepta

-mogućnost utjecanja na društvene promjene

-nova znanja i vještine

-nova poznanstva s različitim društvenim skupinama

-zadovoljstvo koje proizlazi iz pomaganja drugima

-osjećaj korisnosti i pripadnosti

-prva profesionalna iskustva

-korisno provođenje slobodnog vremena

Volontiranje je u posljednjih nekoliko godina postalo vrlo popularno, pogotovo među mladima i studentima. Uz dobročinstvo i pomaganje drugima, volontiranje je korisno i za samog volontera jer se ispunjena volonterska knjižica cijeni i na prijavama za stipendije, ljetne škole ili studentske razmjene.

Kroz «Projekat jačanja uloge mjesnih zajednica u JLS»u cilju što boljeg promovisanja volonterstva, pozivamo Vas da zajedno obilježimo 5.decembar Međunarodni dan volontera.

Obilježite ovaj dan, u što većem broju, jer sve nesebične aktivnosti jačaju zajednicu i pozitivno utječu na živote svih uključenih sudionika. Globalne promjene uvijek počinju s lokalnim, a lokalne s promjenama u samim pojedincima.