2021 Crypto-Exchange Fee Comparison

Trazeci neki nacin da shvatim koja Mjenjacnicu da koristim, jer ih ima ogroman broj, nasao sam ovaj sajt.
https://www.cointracker.io/blog/2019-crypto-exchange-fee-comparison
Prvi faktor mi je sigurnst, a drugi FEEs.
Na ovom sajtu je tabela i vidim da za neke Berze/Exchange nema trading fee, a neke nemaju withdrawals fee (npr eToro). Da li je to u prkaksi tako ili su to neke skrivene varijante?
Na drugim sajtovima se pokazuju neke druge vrijednosti
https://financer.com/us/invest/cryptocurrency-exchanges/?__cf_chl_managed_tk__=pmd_1ULaZ83Efr_yd4UiaTdGo4N7gLxGg934c0Sj_TKQSO4-1632733991-0-gqNtZGzNAxCjcnBszQZR

Zanima me kako je najbolje prebaciti BTC ili LTC na neku od Berza i tamo trejdovati. Pozeljno je da tamo ima mogucnosti i stacking, pa dobiti naku kamatu ako orocim na neko vrijeme.

Zdravo Đuro :))
Po mom skromnom mišljenju, Binance ti je vjerovatno najlakša opcija.
Ako bi da uštediš na transferima između mjenjačnica, onda gledaj da šalješ coine koji imaju najmanju proviziju. LTC je okej, a možeš i USDT, XLM i razne druge :))

Dakle ako bi da pošalješ BTC sa jedne mjenjačnice na drugu, jeftinije ti je da ga na prvoj mjenjačnici prodaš/zamijeniš za recimo USDT, onda (brzo :running_man: da se cijena ne promijeni mnogo) pošalješ USDT na drugu mjenjačnicu, i onda tamo zamijeniš USDT nazad u BTC.

Ako šalješ sa svog walleta na mjenjačnicu, ili obrnuto, onda moraš platiti fee, jer tako funkcioniše blockchain - sa adrese na adresu mora da se plati provizija :))

Što se tiče staking-a, to imaš na dosta mjenjačnica, a za početak ni Binance nije loš.

Ako se budeš htio registorvati na Binance, javi se da ti neko ostavi referral link :sunglasses:
Tako će dio provizija (koji bi svakako platio mjenjačnici) ići tvom referral-u.

3 Likes

Sve što ti je @alex_dev rekao stoji :slight_smile:

Tako da evo ti par referal linkova za mjenjačnice, na taj način ćeš na neki način pomoći Crypto.ba priči

WhiteBIT

Binance

2 Likes

Hvala za konkretne i jasne odgovore.
JA imam neke mBTC na BCXu. Koliko vidim, na danasnji dan, na BCX ne postoji u njihovoj mjenjacnici par BTC/USDT da tu direktno zamjenim ove kripto coine, vec samo BTC u BAM.
To znaci da ovdje ne mogu da zamjenim BTC za USDT, a nije mi jsano zasto to BCX nema???
NA BCX berzi postoji BTC-USDT par, ali to znaci da postavim svoju vrijednost za koju prodajem i cekam ako ce se neko odluciti da kupi. Koliko vidim na toj mjenjacnici nema prometa vec mjesecima.

Ako bi direktno prebacio BTC na Celsius morao bi da platim 0.001xBTC, to bi u % bila veliki gubitak. 0.001x71k (na danasnji dan)= 71 KM…
Mozda je bolje da ih tu cuvam i cekam da BTC naraste, a od sada da kupujem na BCXu USDT i odmah ga proslijedim na neku o mjenjacnica.

Djuro, moras shvatiti da BCX ima dva modula!

Modul Mjenjačnica, koji instantno zamjeni sredstva.

Modul Trade/Berza, koji postaviš i naravno čekaš da li će neko kupiti od tebe.

Ono što svakako ne bi bilo loše, jeste da BCX implementira BTC u USDT zamjenu, kako bi ljudima olakšali proceduru.

Vec sam se tu registrovao :slightly_frowning_face:

1 Like

Nadam se da neko iz BCXa posjecuje i cita sta pisemo na ovom forum i napravi te dodatke. Ako ostanu na ovom nivou ne mislim da ce to biti primamljivo za nove korisnike, a i vec postojeci ce prestati da je koriste ili samo kao nuzno zlo konverziju Coina u BAM

Svakako da čitaju, evo još ćemo ih tagirati

@BCX.ba
@Nikola_Klak

:slight_smile:

Đuro, treba napraviti razliku između kripto/kripto transakcija (kod nas se to zove berza) i kripto/KM odnosno KM/kripto što je kod nas mjenjačnica. U principu to su totalno dvije različite stvari i zato su dva odvojena modula.

Obzirom da mjenjačnicom upravljamo mi (omogućujemo instant zamjenu kripto/km) taj dio funkcioniše jednostavno kako se od njega i očekuje. Međutim, berza je nešto na što mi nemamo uticaja, odnosno parovi koji se truguju zavise isključivo od naloga koji postave korisnici. Da bi neka berza bila “likvidna” ona mora da ima “dubinu” odnosno određenu količinu kupovnih i prodajnih naloga sa različitim cijenama koje kreiraju tržište. Obzirom da smo mi malena zemlja i veoma veoma veoma malo tržište, u principu ni ne postoji neka likvidnost za trgovinu čak ni najtraženijih parova (npr ETH/BTC). Sa tehničke strane nerealno je očekivati da BCX može da privuče veću količinu stranih trgovaca koji bi kreirali dubinu i likvidnost i samim tim ne možete očekivati da možete efikasno trade-ujete na bcx-u. Ono za šta očekujemo da će malo popraviti situaciju je integracija naših platformi u BiH i Srbiji, što će objediniti tržište pa se može očekivati malo bolja likvidnost. U svakom slučaju za to će trebati vremena, ali se radi na tome.

Samim tim BCX je prije svega ulazno/izlazna tačka za domaće tradere, gdje se može kripto da se pretvori u KM i obrnuto, a ko želi aktivno da trguje koristiće tehnički mnogo naprednije platforme za trgovanje i to one koje imaju veliku likvidost. Konkretno masa naših klijenata uplati neki KM iznos kupi kripto (HINT: LTC je najpovoljniji za slanje dalje, ima najmanji tx fee)i onda pošalje npr na binance gdje onda može da trguje sa čitavim svijetom masu koina/tokena. Kada ostvari neki profit i kada želi da isplati KM opet onda pošalje na BCX nalog i zamjeni kripto u KM.

Za drugi dio, smatram da je BCX za korisnike veoma jednostavna i transparentna opcija za konverziju, jer prenijeti neka ozbiljna novčana sredstva u kripto drugim putem je u bilo kom pravcu je skoro pa nemoguće u BiH. S jedne strane postoje kartice za uplatu/isplatu koje imaju takođe fee za isplatu/za konverziju/za mjesečnu pretplatu, neke su skuplje nego bcx, neke jeftinije, zavisi od statusa korisnika i količine koja se trguje. Za ove koji rade sa manjim iznosima razlika je simbolična i mislim da nema neke prevelike koristi, a za ove koji trguju većim iznosima i koji su na VIP statusu, nema sigurno ni blizu povoljnije opcije. U svakom slučaju može se očekivati da provizije idu naniže kako se bude gradilo tržište.

Od skora smo uveli i paypal opciju (skoro godinu dana pregovora) i vidimo da ljudi dosta koriste, a uskoro će biti i još opcija (HINT: bomba u najavi, rux će kao i obično biti među prvim testerima :slight_smile:

Da sumiram, ne možete BCX porediti sa svjetskim gigantima, ali ono što je sigurno da mi konstatno radimo na razvoju vlastite platforme, guramo čitavu priču u nekom pravom smjeru, samo što na žalost kod nas u BiH sve ide sporo/taljavo i što svako misli da je ovo jednostavno. Svaki pružalac usluga želi da mu klijent/korisnik odradi sve u par klikova, ali trebate biti svjesni da u pozadini radi čitava mašinerija.

btw. ne stignem često po forumu, rux taguj svaki put kad ima neki upit za nas

Pozdrav svima

2 Likes

Nikola zahvaljujem na iscrpnom odgovoru.
Kao prvo, drago mi je da BCX postoji i nadam se da ce se uspjesno razvijati.
Potpuno se slazem sa svim sto si rekao, i otvorio sam racun bas zbog toga da imam gdje da uplatim novac i kupim Kripto valute., a nadam se da cu neku zaradu vracati nazad i dizati u BAM :money_mouth_face:
Shvatio sa da postoje dva modula, a zanima me Modul Mjenjacnica, da mogu mjenjati BTC u USDT ili LCT po potrebi.

1 Like