Dobro došli u kripto svijet digitalnih valuta.

Koja je svrha Crypto.ba?

Ideja Crypto.ba je došla iz razloga što u Bosni i Hecegovini ne postoji nikakav način da se upoznate sa Kripto valutama kao što su Bitcoin i drugi. Pored edukacije, cilj je spajanje posjetitelja sa područja Balkana, kako bi jedni drugima pomogli shvatiti o čemu se ovdje radi.

Da li je Crypto.ba profitabilna organizacija?

Transparentnost

Kada su u pitanju finansije, bilo koje prirode, otvaraju se mnoge mogućnosti malverzacije. Crypto.ba tj. njen osnivač kao i Crypto.ba tim, strogo osuđuje svake ilegalne ranje vezane za kripto valute, i u potpunosti ćemo surađivati u slučaju bilo kakvih malverzacija i ilegalnih radnji.

Crypto.ba je iz tog razloga zakupila Državnu domenu .ba, za koju je potrebno dostaviti Dokaz o identitetu vlasnika, što se može provjeriti u Državnom registru domena, što pokazuje ozbiljnost samog edukativnog foruma.

Trgovina kripto valuta i drugih artikala na Crypto.ba

Crypto.ba strogo zabranjuje prodaju ilegalnih supstanci zabranjenih Zakonom, kao i bilo kojih ilegalnih radnji koje bi dovele Crypto.ba tim u neugodan položaj.

Na ovaj način smo omogućili korisnicima da bez naknada prema Crypto.ba forumu, budu u mogućnosti da kupuju i prodaju kripto valute, kao i druge legalne artikle za Bitcoin.

Način plaćanja i dostava artikala između korisnika

Sve transakcije, kupovine i prodaje se vrše isključivo sa Bitcoinom.

Način dostave između korisnika, je stvar dogovora Prodavača i Kupca, s tim da i Prodavač i Kupac imaju Escrow opciju koju Crypto.ba forum nudi bez ikakvih naknada.

Šta je to Escrow?

Escrow račun je posrednički račun na koji jedna ugovorna strana u nekom trgovačkom ugovoru, preda Crypto.ba Escrow servisu dogovorenu sumu Bitcoina za trenutnu trgovinu, s tim da je Crypto.ba Escrow servis ovlašten da položeni novac isplati njegovoj drugoj ugovornoj strani, pod uvjetima koji su utvrđeni Escrow ugovorom između Escrow servisa - escrow agenta, nalogodavca i korisnika. To je založni/uvjetni način, koji služi za namirenje potraživanja sa kojeg se radi isplata tek nakon ispunjenja određenih uvjeta.

Escrow servis dogovarate isključivo sa Crypto.ba Escrow administratorskim računom, preko privatnih poruka, na kojem pristup ima isključivo jedna osoba, koja je i vlasnik foruma, za koju postoji pisani trag u slučaju bilo kakvih malverzacija.

Escrow opcija u slučaju kupovine/prodaje Bitcoina

Trenutno ne nudimo opciju Escrow servisa kada se kupuje/prodaje Bitcoin. Ukoliko vam ne smeta naknada na kupovinu ili prodaju Bitcoina, Crypto.ba preporučuje online metode kupovine Bitcoina putem kreditnih kartica ili Paypal platnog sistema.

Prednost izbjegavanja kupovine ili prodaje Bitcoina putem online stranica, je ta da u većini slučajeva kada se kupuje ili prodaje Bitcoin na “iz ruke u ruku” način, tada izbjegavate nepotrebne naknade i za prodavača i za kupca, koje znaju biti i do 20%, zavisno koju mjenjačnicu koristite.

Escrow opcija u slučaju kupovine/prodaje artikla između korisnika Crypto.ba foruma

Ukoliko kupujete ili prodajete isključivo artikl, od nekog korisnika Crypto.ba foruma, a želite da se transakcija izvrši na najsigurnji način, i za Kupca i za Prodavača, tako što će Crypto.ba Escrow servis biti posrednik u transackiji, tako što će Kupac poslati sredstva Crypto.ba Escrow servisu na čuvanje, zatim Crypto Escrow servis potvrđuje Prodavaču da su sredstva Kupca zaprimljena i da može poslati artikl Kupcu. Kada Kupac potvrdi da je primio dogovoreni artikl i da je sve kako je dogovoreno, tada Crypto Escrow servis proslijeđuje sredstva na račun Prodavača i samim tim se transakcija završava u najboljem smislu.

Prodavač i Kupac dobijaju pozitivne značke od Crypto.ba Escrow servisa, a Crypto.ba dobiva pozitivan dojam koji će pomoći ostalim korisnicima da iskoriste Crypto.ba Escrow servis.

…nastaviće se…