Venezuelci sada mogu kupiti kripto s državnim stimulativnim čekovima

Ljudi u Venezueli imaju novu rampu za kripto. Sada mogu koristiti državnu platformu za biometrijska plaćanja za kupnju stabilnih kovanica vezanih uz dolar

Zahvaljujući suradnji najveće nacionalne banke u državnom vlasništvu i startupa financijskih usluga Glufco, Venezuelci sada mogu kupiti Glufcoov stabilnicoin povezan s dolarom putem iste infrastrukture koja napaja biometrijski sustav plaćanja države Biopago, koristeći sredstva koja je distribuirala država.

Platforma Biopago igra vitalnu ulogu u financijskom okruženju Venezuele. Venecuelanska vlada koristi ga kao most između Venezuelske banke i državnog sustava Patria, koji koristi za distribuciju obveznica, upravljanje doznakama (uključujući one napravljene kriptovalutom) i izdavanje državnih pomoćnih sredstava (slično provjerama poticaja).

Sada Venecuelanci mogu uzeti te državne čekove pomoći i odmah zamijeniti sredstva za žetone Glufco, koji su vezani za američki dolar. Što to znači dvojako je: prvo, pruža Venezuelcima još jedan način da pristupe dolarima i zaštite se od hiperinflacije koju nacionalna valuta, bolivar, i dalje trpi. I drugo, stanovnicima Venezuele daje novu rampu za kripto.

Građani koji koriste integraciju Glufco sada mogu brzo i jednostavno nabaviti te stabilne kovanice vezane uz dolar, a zatim ih “naknadno trgovati na drugoj razmjeni za druge kripto”, kao što su Bitcoin, Litecoin, Dogecoin i Tether (USDT), Glufco COO Antonio Di Caprio je rekao Decryptu.

Ali zašto bi?

Venezuela: financijska kriza i usvajanje Bitcoina

Nije tajna da je u financijskoj situaciji Venezuele nered. Kombinacija unutarnje korupcije i međunarodnih sankcija dovele su zemlju do ekstremnih razina inflacije, devalvacije valute i ekonomske recesije. Jedan od načina na koji su građani to pokušali izbjeći je napuštanjem bolivara i otkupom dolara, što je donedavno bilo tehnički nezakonito i namjerno vrlo teško.

Drugi je način prošao kroz kriptovalute, poput Bitcoina. Prema izvještaju blockchain tvrtke za analitiku Chainalysis prošle godine, Venezuela se nalazi na trećem mjestu među svim zemljama u pogledu usvajanja kriptografije. I to je ravnopravna scena trgovanja bitcoinima jedna je od najaktivnijih na svijetu.

Capture

Međutim, čini se da je vlada Nicolasa Madura nedavno (i konačno) prihvatila činjenicu da su valutne kontrole samo pogoršale krizu i odlučila otvoriti zemlju određenoj razini dolarizacije - to jest, dopuštajući da američki dolar biti korištena kao de facto valuta nacije.

Osim ukidanja valutne kontrole, Madurova vlada dopustila je i otvaranje venezuelskih bankovnih računa u dolarima. S obzirom na ove nedavne promjene politike, središnja banka Venezuele sada se udružuje s kripto firmom kako bi građanima olakšala pristup stabilnim kovanicama vezanim za dolar, čini se da to ima smisla.

Čini se da im je ideja omogućiti da se zaštite i od inflacije u valuti i, potencijalno, od volatilnosti Bitcoina. Napokon, u zemlji u kojoj je minimalna plaća manja od 10 dolara, čak i najmanja kolebanja mogu imati izražen utjecaj na najugroženije stanovništvo. Dolari (fizički ili digitalni) mogu pružiti stabilnost kakvu traže mnogi u zemlji.

Glufco raste

Glufcovim stabilnim valutama trenutno se može trgovati na malim međunarodnim burzama, poput Waves, Graviex i Vindax. Na državnoj burzi Cryptolago također postoji OTC pult, gdje se stablecoin može zamijeniti za Bitcoin ili bolivare.

Di Caprio je također objasnio da će Glufcova OTC platforma prihvatiti i bolivare, čileanski pezos, peruanski potplat i američke dolare. Podržava i plaćanja putem Zelle - vrlo popularne platforme u Venezueli - i raznih stabilcoin-a.

Capture

Di Caprio je također objasnio da će Glufcova OTC platforma prihvatiti i bolivare, čileanski pezos, peruanski potplat i američke dolare. Podržava i plaćanja putem Zelle - vrlo popularne platforme u Venezueli - i raznih stabilcoin-a.
Glavni izvršni direktor tvrtke Glufco također je istakao da je banka Venezuele imala vitalnu ulogu u razvoju ove najnovije platforme. Banka nije odgovorila na zahtjev tvrtke Decrypt za komentar.

Od prvog pokretanja kripto platforme “sve u jednom” (koja je uključivala digitalni novčanik, gateway za plaćanje i kripto razmjenu), Glufco je od tada pokrenuo kripto plaćanja putem SMS poruka i mogućnosti obračuna plaća. Planira objaviti svoje terminale na prodajnom mjestu za osobne kripto kupnje u sljedeća dva tjedna.

Izvor: Venezuelans Can Now Buy Crypto With State Stimulus Checks - Decrypt

1 Like