Crypto.ba

Ukrajinska narodna banka dobit će priliku da pokrene vlastitu digitalnu valutu

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelensky potpisao je zakon “O platnim uslugama”, koji će omogućiti Narodnoj banci Ukrajine izdavanje vlastite nacionalne digitalne valute (CBDC).

Zakon također omogućuje regulatoru pokretanje regulatornog pješčanika za testiranje instrumenata i usluga temeljenih na inovativnim tehnologijama.

Zakon je 30. lipnja ove godine usvojila Vrhovna Rada. Između ostalog, dokument razlikuje koncepte “nacionalnih digitalnih valuta” i “elektroničkog novca”.

Kao što je ranije priopćeno, NBU pozorno razmatra izdavanje digitalne valute u posljednjih nekoliko godina, iznoseći potencijal CBCA za jačanje povjerenja javnosti u središnju banku i njezine financijske usluge. Međutim, banka je i dalje uglavnom zabrinuta potencijalnim povezanim rizicima kao što su njezin utjecaj na financijsku stabilnost i moguće prijetnje tradicionalnom bankarskom sustavu.

Štoviše, zakon stvara uvjete za implementaciju koncepta otvorenog bankarstva u Ukrajini koji bi trebao ujediniti različite pružatelje platnih usluga i tehnološke platforme u jedinstveni ekosustav plaćanja. Planirano je da će otvoreno bankarstvo početi djelovati u Ukrajini 2023. godine.

Izvor:Ukraine central bank now officially allowed to issue digital currency

Crypto.ba © est. 2017 United Fintech Freaks - UFF