Tržišna efikasnost zlata i Bitkoina

Bitcoin i zlato su u osnovi slični oskudnim i globalno dostupnim jedinicama vrijednosti. Ali nedavni stisak tržišta zlata ističe važne razlike između ove dvije imovine. Nedavni izazovi na tržištu zlata otkrivaju izrazitu prednost Bitcoina u odnosu na zlato: Bitcoin se ne oslanja na krhke fizičke lance snabdijevanja i istinski je globalno dostupan.
image
Prema LA Timesu od 24. marta, „tržište zlata u New Yorku suočava se sa istorijskim pritiskom, jer globalna pandemija guši fizičke rute za trgovanje u isto vrijeme kada se ulagači gomilaju u metal kao sigurno utočište.“ Kako se aviokompanije, rafinerije i čvornici za distribuciju kopčaju pod težinom koronavirusa, tržište zlata uvelike je ometano. Nadalje, prema WSJ-u, „dok se koronavirusna pandemija odvija, investitori i bankari susreću se sa ozbiljnim nedostatkom zlatnih poluga i kovanica. Dileri su rasprodate ili zatvoreni u toku trajanja. "

U posljednjim danima, globalne cijene zlata kontinuirano su isključene kao rezultat prekinutih lanaca opskrbe. Prema [Reuters]* Premija na CME-ovoj Comex [New York] razmjeni nad spot zlatom kojima se trguje u Londonu ponovno je naglo porasla u utorak [7. aprila] * *** jer su opskrbne rute ostale djelomično zatvorene, a banke i posrednici oprezni zbog razlike u cijenama smanjili su trgovanje. ** * ”Iako je povećana nesigurnost na tržištu nadanja samo privremena jer su globalne krivulje koronavirusa poravnane, zlato i razlike Bitcoina dovedene su u prvi plan.

U novije vrijeme dislokacija cijena zlata blago se prigušila kao “Zlatne palice lete 11.000 milja za New York kako bi olakšale stiskanje snabdijevanja.” Iako su rafinerije zlata, rudari i lanci snabdevanja poremećeni, bitcoin-ov osnovni protokol i dalje funkcionira kako je zamišljeno. Rudari i dalje kopaju po 12,5 novih Bitcoina u proseku svakih deset minuta, verifikujući Bitcoin mrežu dok se približavaju ograničenju od 21 milion. U maju 2020. godine, nakon svoje treće programske ponude „Halving“, bitcoin će biti približno toliko slab kao zlato, a istovremeno će se moći i prenositi na teleportiranje.

Danas je Bitcoin stopa nove opskrbe oko 3,6% godišnje i uskoro će pasti na oko 1,7% 12. maja, postavljajući je na ravan s povijesnom oskudicom zlata. Kako su rudari zlata i rafinerije odustali, Bitkoinov globalni rudarski ekosustav čini se elastičnim prema mjerenjima stope hash-a posljednjih dana. Prema CoinMetrics, 30. aprila, srednja brzina hashha Bitcoina dosegla je oko 115 miliona TH / s (mjerenje snage rudarstva koja podržava mrežu), što je dobro u rasponu povijesnih vrhunaca svih vremena.

Na Coinbaseu i drugim mjenjačnicama, Bitcoin se može pohraniti, trgovati ili povući u nekoliko minuta za trenutnu srednju mrežnu naknadu od ~ 0,30 USD (od 25. aprila). U septembru 2019. godine poslana je transakcija Bitcoin mreže u vrijednosti preko milijardu dolara uz naknadu od samo ~ 700 dolara. Troškovi da međunarodno pošalju jednaku količinu zlata tijekom normalnih tržišnih uvjeta bili bi preveliki, zahtijevajući blindirani transport i osiguranje. Danas bi to bilo izuzetno teško.

Izvor:

1 Like