Tech milijunaš John McAfee optužen za prevaru i pranje novca

Američki odvjetnici kažu da je organizirao kripto shemu “pumpi i baci” i razvio ICO.

John McAfee - tehnološki poduzetnik koji trenutno sjedi u španjolskom zatvoru čekajući izručenje SAD-u - sada se suočava s novim optužbama za prijevaru i pranje novca.

Američki odvjetnik za južni distrikt New Yorka objavio je jutros da je McAfee optužen za "zavjeru radi počinjenja roba i prijevara s vrijednosnim papirima, zavjeru radi počinjenja vrijednosnih papira i reklamiranje prijevare, zavjeru žičanom prijevarom i značajnu prijevaru žicom te kaznena djela zavjere za pranje novca. "

Optužen je i član McAfee-ovog kripto savjetničkog tima, Jimmy Watson. Uhićen je sinoć u Teksasu, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa.

Navodi se vrte oko dva McAfeejeva pothvata u kripto. Prva je shema “pumpi i baci”, gdje su McAfee i njegov tim navodno kupili altcoine, promovirali ih na Twitteru (Mcafeeovi tweetovi znali su udvostručiti cijene kovanica poput Electroneuma) i prodavali ih kad su skuhali sok cijena dovoljna za ostvarivanje dobiti. Drugi uključuje više ICO-a koje je McAfee navodno promovirao, a nije objavio da mu je to plaćeno.

“Kao što se navodi, McAfee i Watson koristili su društvene mreže da izvrše prastaru shemu pumpanja i odbacivanja koja im je donijela gotovo dva milijuna dolara”, rekao je pomoćnik ravnatelja FBI-ja William F. Sweeney Jr. u izjavi. “Osim toga, navodno su koristili istu platformu društvenih medija za promicanje prodaje digitalnih tokena u ime izdavača ICO-a, a da investitorima nisu otkrili naknadu koju su dobivali za reklamiranje tih vrijednosnih papira u ime ICO-a.”

McAfee se više puta usudio da vlasti krenu za njim: 2018. godine obećao je da će “povući SEC-u novog šupka”.

McAfee ostaje u pritvoru u Španjolskoj zbog optužbi za utaju poreza.

Izvor: Tech Millionaire John McAfee Indicted on Fraud, Money Laundering Charges - Decrypt