Šta mi sve treba za početak

Sta mi sve treba za pocetak, kako bi rudario?

Može naravno.

Ono što svakom novom “rudaru” preporučujem je … kvalitet komponenti i ako mislite štediti na komponentama, radije nemojte se upuštati u ovakve stvari.

Ja sam svjestan da kvalitetnije komponente koštaju više novca, ali isto tako ste sigurniji u dosta aspekata rudarenja.

Kod jeftinijih komponenti, na predračunu zvuči prelijepo, ali u praksi … uzas!

Ili ćete svaki dan sjediti kraj “masine” i čekati da ona “zamrzne”, pa da je ponovo palite, što rezultira gubitkom novca kada “mašina” ne radi, a isto tako rizikujete da vam se kuća zapali iz razloga što ste štedili 20€ na naponskoj jedinici.

Dosta pametovanja, sad malo konkretno!

Moje preporuke za jednu mašinu:

Grafike: 6 x AMD RX 470 ili 480 (Izbjegavati Gigabyte, imaju najveću šansu kvara hladnjaka, što rezultira stajanjem mašina i gubljenje para, preporuke ASUS Strix, Sapphire, XFX)

Matična ploča: Gigabyte GA-Z97X-GAMING

Naponska jedinica: 1200w Ovdje ne treba da se štedi, uzmite u obzir da će ova komponenta, zajedno sa 6 grafika, raditi konstantno na 100%, gdje sigurno ne želite da se ona “znoji” na 100%, te morate joj ostaviti međuprostora kako bi ona radila na max 80%, što joj produžava radni vijek.

RAM: Ovdje može da radi i DDR2, kada se radi o multi GPU setup, preporuke su svakako 8GB RAMa, iz razloga prebacivanja algoritama coina radi profita (neki zahtjevaju više RAMa, neki manje)

Procesor: Celeron CPU - E ovdje dosta ljudi zaleti se i kupi najjeftiniji Celeron, idite sa srednjom klasom, jer kod najslabijih se u većini slučajeva završi sa “Bottleneck” (zagušivanje), gdje taj jadni procesor ne može stići izvršiti komande za više karti, što rezultira zamrzavanjem mašine ili nešto slično.

Hard disk: Preporuke su, ukoliko je moguće SSD disk zbog male potrošnje energije i buke, ali ovo nije mandatorno, bilo kakav stari Hard disk iz starog laptopa će moći poslužiti, a možete boot sistema raditi sa običnog USB stika.

Riseri: Amazon. Nešto bez čega ne možete sastavljati mašinu, riseri (podizači) služe kako bi odaljili grafike od ploče i napojne, kao i grafike jednu od drugih iz razloga što će se manje grijati, što rezultira tišom i stabilnijom mašinom.

Kućište: Ovo je proizvoljno, ovdje je potrebno samo konstrukcija stabilna sa što manje materijala koji će blokirati strujanje vrućeg zraka oko grafika.

Nisam htio navoditi cijene, jer uvijek se nađe neko ko kaže ja mogu to jeftinije naći, što svakako preporučujem, ukoliko ste u mogućnosti.

Ako ti još nešto nije jasno, slobodno se javi, tu sam da pomognem :slight_smile:

5 Likes

Pozdrav,

Mene zanima koliko otprilike košta ova konfiguracija, i da li se zna koliko otprilike može da donese novca na mjesečnom nivou kad se rudari ETH, ili Monero ( bar neka gruba procjena, da li se radi o 20-30$ ili je rječ o 300-400$

Unaprijed Hvala.

pa sa 122 mhs na eth možeš zaraditi oko 250-300 eura mjesečno po sadašnjim cijenama. i na eth zih minimalnih 0.2 eth za prebacivanje u wallet sad kopa 20 dana…

Zamisli jos jednom o kupovini !

Po mom misljenju skromnom i neprofesionalnom, ovih dana je bolje kupiti kriptovaluta za kes, nego kupovati opremu koja je definitivno precijenjena. Ja sam prije 7 mjeseci kupovao gtx 1070 po 950 km i bilo mi preskupo a sad cijene znas i sam kakve su.
Not finacial advice :smiley:

Masternode jedan i spavanje. :smiley:

da li bi se isplatilo majnat šta sa ovim rx560 od 4gb njih se i može naći na tržištu, jest da ih treba tona da se napravi pristojan mhs ali eto, da li neko ima rigiće sa ivim karticama i kako mu ide?

Ja koliko sam upratio rade na 13-15Mh/s, upravo sam uzeo dvije da vidim kakva je situacija, a ako se na njima moze izgurati nekih 14MH/s mislim da su puno isplativije od 570 i 580, barem trenutno.
I ima ih kupiti, sto je za druge kartice sad jako upitno, cak nije losa opcija ni 1050 uzeti i one rade na 15Mh/s

a mislim da su bolje ove rx560 od gtx1050 i jeftinije su…pa kontam i ja da kupim dvije tri i da probam…barem dok ne skontaju ovi prodavači da su dvije te jeftinije od jedne rx570 pa to sve poskupe

a koje dvije si uzeo? Sapphire, MSI ili ove xfx?

xfx jedan cooler

koliko imaju mhs sa edit biosa? ja kontam sapphire potražit

nisam jos spojio, juce stigle, pa kad spojim javim kakva je situacija

1 Like

javi jer i ja kontam da ih uzimam pa da se sračunam, pratim situaciju gdje bi ih mogao uzet, nema ni njih izgleda na stanjima

javim, a ja sam uzeo u imtec-u cekao sam 2-3 dana, pa eto provjeri mozda ima jos

samo mhs javi na eth i etc…

Koliko koja kartica daje najvise zavisi od vrste memorije koja dodje na njima. Isto tako, koliko ce nekome davati neka kartica, ne mora nista da znaci, jer ne uzimate iz istog proizvidnog batch-a.
Generalno, sve Rx560 4GB se mogu modovati na 13-15Mh/s.

tale i mene zanima koliko bacaju te sto si uzeo i koja je potrosnja stuje.

Evo ove iz imteca xfx rx 560 4gb
iz kutije daju ovo

9,6MH/s ETH
213 MH/s DCR

nakon bios mod
14ETH
305-310 DCR
uz malo errora, ali ne puca aplikacija(mozda to moze i bolje al nisam se puno zezao jer sam je uzeo radi ETN-a)

Na ETN-u sam uspio izgurati 420H/s (uz isto malo errora)

Najbolje jeste kupiti željenu kriptovalutu i trgovati sa njom nego se zezat sa problemima oko majnovanja.

Koju si napojnu uzeo za njih, jesi i to u IMTEC. Mislim da ne treba više od 550 wati za te kartice al nikako da nađem na pik neku da ima dovoljno izlaza