Crypto.ba

Šta je Solana (SOL)?

Solana je blockchain sustav visokih performansi koji podržava pametne ugovore i decentralizirane aplikacije.

Koristi Proof of Stake (POS) sustav zajedno s vremensko označenim transakcijama kako bi se povećala učinkovitost, što omogućuje obradu 50-65.000 transakcija u sekundi s teoretskim ograničenjem od preko 70.000 transakcija u sekundi. Za razliku od drugih sličnih kriptovaluta kao što su polkadot i ethereum 2.0 (nakon što se implementira), solana je blockchain koji djeluje isključivo na jednoj razini i ne delegira operacije drugim pripojenim lancima (tzv. layer 2).

Historija

Osnivač i izvršni direktor solane Anatoly Yakovenko većinu je svog života proveo radeći u sektoru telekomunikacija, od čega 12 godina u Qualcommu. U početku nije iskazivao neki poseban interes za blockchain tehnologiju, no s vremenom je shvatio da se bitcoinova hash funkcija “SHA256” može koristiti za stvaranje decentraliziranog sata na blockchainu. Temeljem toga razvio je teoriju da će vremensko označavanje transakcija eksponencijalno povećati skalabilnost blockchaina bez žrtvovanja njegove sigurnosti ili decentralizacije. Znao je da je ta ideja moguća jer su Google i Intel implementirali slične tehnologije u vlastite baze podataka, iako na centralizirani način. Yakovenko je u studenom 2017. objavio nacrt whitepapera s detaljima nove tehnike vođenja vremena za distribuirane sustave pod nazivom Proof of History (POH).

U blockchain sustavima kao što su bitcoin i etheruem, jedno od ograničenja skalabilnosti predstavlja vrijeme potrebno za postizanje konsenzusa o redoslijedu transakcija. Yakovenko je vjerovao da bi njegova nova tehnika mogla automatizirati proces raspoređivanja transakcija, pružajući infrastrukturu koja bi omogućila kripto projektima da skaliraju daleko izvan svojih mogućnosti. Yakovenku se pridružio bivši kolega Greg Fitzgerald iz Qualcomma, te su njih dvojica objavili prvi interni testnet i službenu verziju whitepapera projekta u veljači 2018.

Solana Labs počela je prikupljati sredstva za izgradnju svog novog blockchain sustava u prvoj polovici 2018. Između travnja 2018. i srpnja 2019. godine, tim je prikupio nešto više od 20 milijuna dolara u raznim privatnim prodajama tokena. Solana je pokrenula mainnet beta verziju u ožujku 2020., nedugo nakon što je tim prikupio dodatnih 1,76 milijuna dolara na javnoj aukciji tokena. Beta verzija sadržavala je osnovne mogućnosti transakcija i podršku za pametne ugovore. Međutim, nije uključivala staking nagrade jer je solana odlagala svoj raspored izdavanja tokena. Solana Labs temeljni je akter, dok Solana Foundation pomaže u financiranju kontinuiranog razvoja i izgradnji zajednice.

Solanu je razvila istoimena tvrtka sa sjedištem u San Diegu u Kaliforniji. Tim čine bivši zaposlenici Qualcomma, Googlea, Applea, Microsofta i Dropboxa. Osim što se temelji na sličnim tehnologijama baze podataka koje koriste Google i Microsoft, solanina arhitektura inspirirana je i filecoinom, decentraliziranim projektom za pohranu podataka.

Tehnologija

Solana je vrlo složen blockchain sustav koji koristi više kompleksnih tehnoloških rješenja. Jedno od najbitnijih jest Proof of History (POH), koji nije konsenzusni mehanizam, nego jedan od komponenta u solaninom POS sustavu.

PoH jest sekvenca izračuna koja može pružiti kriptografski način provjere protoka vremena između dva događaja. Također oblikuje vremensko određivanje transakcija prilikom njihovog dodavanja u novi blok. Novi blok na solani generira se svakih 400 milisekundi (0,4 sekunde), u usporedbi s ethereumovih 15 sekundi i bitcoinovih 10 minuta. „Decentralizirani sat“ koji se koristi kao referenca za vremenske oznake jest kriptografska funkcija SHA256, koja se koristi u bitcoinovom Proof of Work sustavu (POW).

1 Like

Talking about decentralizacija :smiley:

Nakon sedmica uzlaznog zamaha, za koje vrijeme se cijena Solane višestruko uvećala, Solana je prošle sedmice naišla na ozbiljnu prepreku kada je njena blockchain mreža isključena više od 17 sati, počevši od 14. septembra.

Većina informacija u početnom izvještaju o pregledu potvrđuje ono što je tweetovano prošle sedmice, bilo putem Solaninih službenih Twitter naloga ili putem predsjednika izvršnog direktora Solana Labs Anatolija Jakavenka. U suštini, mrežu je preplavila poplava dolaznih transakcija, za koju je Fondacija prethodno odredila brzinu do 400.000 u sekundi.

Poplava je započela pokretanjem inicijalne ponude za decentraliziranu razmjenu (DEX), ili IDO, koja je bila hostirana na protokolu za decentralizirano financiranje (DeFi) sa sjedištem u Solani, Raydium. IDO je vrsta lansiranja tokena koja se odvija na DEX -u, a ne početna ponuda kovanica (ICO) na centraliziranoj razmjeni.

U ovom slučaju, IDO je bio za Grape Protocol, široko korišteni Solana set alata za DeFi programere. Mreža je bila preplavljena transakcijama koje su generirali roboti, koji su očigledno pokušavali probiti svoj put do uspjeha u ponudi tokena.

Transakcije su preplavile distribuirane čvorove mreže Solana, uzrokujući rušenje nekih zbog količine memorije koja se koristi. Mreža je prestala proizvoditi blokove kada nije mogla postići konsenzus o trenutnom statusu blockchaina. Prošle sedmice, Solana je u početku označio “iscrpljenost resursa” kao uzrok zastoja.

Long story short, Solana je užasno centralizovana, što meni lično govori da ovo nije za mene.

1 Like

Crypto.ba © est. 2017 United Fintech Freaks - UFF