Šta je Paralelni Polis?

U antičkoj Grčkoj, polis je predstavljao vid bijega od svakodnevnog domaćinskog života, te samoupravnu ćeliju društva koja se pretežno bazirala na javni život u političkom spektru.

U srcu Delničke, u Pragu, razvio se Paralelni Polis.

Njihova osnovna preokupacija jeste kriptoanarhija, kriptovalute, decentralizovana ekonomija, digitalna prava, sloboda i sve ostao što 21. vijek zahtjeva. Glavni motiv za ekipu Paralelnog Polisa bio je “vjerovanje da cenzura nije fenomen samo dalekog diktatorskog svijeta”, što se pokazalo kao tačnim nakon otkrivanja brojnih masovnih nadzora sigurnosnih i ostalih službi u svijetu.

Prilikom stupanja u kontakt sa Institutom za kriptoanarhiju pri Paralelnom Polisu, doživjela sam ekstremnu ljubaznost i susretljivost od strane Pavola koji ima fascinantno znanje o decentralizovanom ekonomskom sistemu, digitalnim pravima, kriptoanarhiji i naravno, kriptografiji.

Ako se pitate šta to Paralelni Polis još nudi osim Instituta za kriptoanarhiju, odgovor leži u BitCoin Caffeu, gdje se svaka usluga naplaćuje isključivo BitCoinima. Na češkom se naziva Kavarna, a na svojoj stranici su dali detaljne upute kako i na koji način se plaća, te šta je Bitcoin ukoliko se prvi put susrećete sa istim detaljno na:

Osim Kavarne, Paper hub je super mjesto na kojem možete provesti svoje radno vrijeme u prostoru sa ostalim istomišljenicima samim zakupom svog radnog stola, podupirati ideju Paralelnog Polisa, te uspješno realizovati svaki projekt koji vam padne na pamet. detaljno na :

https://www.paralelnipolis.cz/koncepty/coworking

I još dvije super stvari su Hackerspace i Makerslab. Hackerspace je mjesto gdje se se okupljaju etički hakeri željni znanja i da to isto znanje prenesu uz razmjenu ideja, te diskusijama i panelina o digitalnoj sigurnosti, kriptovalutama, kriptoanarhiji i masi drugih tema. Hackerspace je veoma uspješno mjesto sa tradicijom Hakerskih kongresa Paralelnog Polisa od 2014. godine, te predstavlja epicentar za sve entuzijaste iz cijele Europe. 2015. godine je zabilježio preko 250 učesnika, a ove godine najavljuju još bolju atmosferu nego prošle!
Od 6-8. augusta, HCPP17 – Liberate!, nudi najbolju hakersku konferenciju na tlu Europe i karte su već u prodaji –

https://tickets.paralelnipolis.cz/

I posljednji, ali ne i manje važan sektor u Paralelnom Polisu jeste 3D štamparija pod nazivom Makerslab. U njoj možete printati Vaše 3D kreacije, stvoriti sasvim nove stvari, te razvijati ideje i socijalizrati se sa istomišljenicima.
Paralelni Polis također nudi i niz dešavanja osim samog Hakerskog kongresa, a jedan od vrijednih za napomenuti jeste BitCoin Meetup na kojem se svaka osoba koja se zanima za decentralizovanu ekonomiju i kriptovalute može pronaći.

I moje kratko izvješće i članak podrške Paralelnom Polisu završavam sa porukom koja se nalazi na njihovoj oficijalnoj stranici čiji link ćete moći pronaći ispod teksta, a to je “Sa brzom internet konekcijom, anonimnosti i decentralizovanom valutom, dobićete slobodu koju već gubimo kao društvo!”

Ne sumnjamo da će uz ovakav Paralelni Polis, sloboda opstati, a ako se ikada zateknete u Pragu, obavezno posjetite ovo fascinantno mjesto.

Linkovi Paralelnog Polisa: