Ruski lider opozicije primio je 658 bitkoina za rušenje Putina - sada vrijednih 32 miliona dolara

Aleksej Navaljni je samo ove godine primio 300.000 dolara u bitcoinima. Analitičari kažu da to naglašava ulogu Bitcoina u izazivanju autoritarnih režima.


Pokret ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog primio je 658 BTC u donacijama od 2016. godine za pokretanje kampanje protiv sadašnjeg moćnika Vladimira Putina. Po današnjoj cijeni taj Bitcoin vrijedi 32 miliona dolara.

A Navalny je samo ove godine u donacije primio 6,242 BTC, koji sada vrijede 304 000 USD. Politički analitičari rekli su za Decrypt da donacije bitkoina predstavljaju spas za demokratične aktiviste u Rusiji i ostaju koristan alat za podrivanje autoritarnih vlada.

Međutim, Navalnyjeva kampanja poslala je većinu tog Bitcoina u druge novčanike, što znači da je mogao biti potrošen mnogo prije nego što je mogao steći vrijednost; trenutno stanje novčanika vrijedi oko 300 USD.

„U autoritarnim režimima poput Rusije“, rekao je Alex Gladstein, direktor za strategiju Fondacije za ljudska prava, za Decrypt, „vlada ima potpunu kontrolu nad bankarskim sistemom, ali ne i Bitcoin.“

Ko je Navalny i koliko je novca dobio?
Navaljni, ruski opozicioni lider, otrovan je u Sibiru prošlog avgusta. Navalny krivi Putina; Kremlj poriče bilo kakvu umiješanost.
Nakon što se Navalny pet mjeseci oporavljao u bolnici u Njemačkoj, ruska vlada ga je uhitila po povratku u Rusiju 17. januara, što je dovelo do protesta u zemlji koji su tražili njegovo puštanje.

Otkako je uhićen, novčanik je povećao donacije Bitcoina, što je prvo preuzela web stranica za kriptovalute Protos, a objavio Reuters. Pristalica je poklonila jedan cijeli BTC dan nakon Navalnyjevog povratka.

Od 1. januara do 11. februara, pristalice su mu poslale novčanik ukupno 6.242 BTC, danas vrijednih 294.000 dolara, prema Reutersovom izračunu. Od 11. veljače, Decrypt je otkrio da su pristalice poslale Navalnyju dodatnih 0,01685528 ​​BTC, u vrijednosti od 826 dolara. Ranije danas, novčanik Navalnyjeve kampanje poslao je 1,506 BTC ili 73,775 dolara na drugu adresu.

Gladstein je rekao da porast donacija Bitcoina odražava opći interes za Bitcoin i “nečuvenost Putinovih postupaka protiv Navaljnog”, misleći na trovanje i njegovo zatvaranje.

Rusija na kripto
Povećanje donacija Bitcoina prati i nedavnu kripto liberalizaciju u Rusiji - od 1. januara kripto je zakonski moguće trgovati, ali se ne može koristiti kao svakodnevna valuta.

Uprkos nedavnoj liberalizaciji, ruska vlada generalno je vodila posebno oštru politiku u vezi s kriptokriptom koja je uključivala zatvorske kazne za vlasnike kripto stranica da zabrane web lokacijama vezanim uz kripto, poput kripto razmjene Binance.

“Ovo slijedi - sada većinom opravdano - gledište vlade da kripto predstavlja prijetnju statusu quo”, rekao je Filip Rambousek, politički analitičar sa sjedištem u Londonu, specijaliziran za istočnu Europu, za Decrypt.


Oni to ne mogu zaustaviti, ne mogu cenzurirati, imaju problema s povezivanjem Bitcoin aktivnosti sa stvarnim ID-ovima i, što je možda najvažnije, ne mogu je obezvrijediti", rekao je Gladstein.

Dmitrij Buterin, otac Vitalika Buterina, suosnivača Ethereuma, rekao je prošle nedelje za Decrypt da je podnio molbu zajednici Ethereum da donira Navalnyjev pokret.

“Putin je upoznao Vitalika Buterina 2017. godine, a među nekima je postojalo mišljenje da bi Rusija mogla krenuti u kripto”, rekao je Rambousek, “ali ništa se od toga nije dogodilo ili se vjerovatno neće dogoditi.”

Prošle sedmice Vitalikov otac rekao je za Decrypt, „Putin je KGB, a to su ljudi koji su mučili i ubili milione Rusa i Ukrajinaca. Možemo li mu vjerovati? "

Kripto kao aktivizam
Za razliku od mnogih drugih autoritarnih vlada poput Venezuele ili Irana, gdje se kripto slavi kao način za izbjegavanje međunarodnih sankcija, ruska vlada to tretira kao prijetnju, objasnio je Rambousek.

„Rusija ima dugogodišnju povijest kibernetičkih ratova poput hakiranja ili političkih botova“, rekao je, „ali Kremlj nema istoriju korištenja za postizanje svojih ciljeva. Relativno staroj klasi visokih zvaničnika stvorenoj u 90-ima ovo je prije prijetnja nego prilika. "

To znači da aktivisti mogu koristiti Bitcoin kako bi ostali korak ispred vlada.

“Aktivisti za ljudska prava trebali bi naučiti o korištenju bitcoina prije nego što njihove vlade to učine”, rekao je Gladstein, koji vodi fond Fondacije za ljudska prava za razvoj Bitcoina otvorenog koda. “Želimo da budu na prvom mjestu i imaju prednost u kretanju prema naprijed.”
Ako Navalny ikad postane ruski predsjednik, bit će zanimljivo promatrati prihvaća li njegova vlada kripto koji mu je nekada pomagao.

Izvor: Russia’s Opposition Leader Has Received 658 Bitcoin to Take Down Putin—Now Worth $32 Million - Decrypt

1 Like

Mnogi ne shvataju koliko btc mijenja sistem i monopol političkih interesa/drzave na monetarni sistem. Praktično drzavi ne odgovara kad svi imaju iste mogucnosti i kad ne mozes nesto banovati sto ti pravi smetnje za tvoje ciljeve. Poenta price je da nema moćnika koji će nazvati banku i otkazati transakciju u sistemu kao sto je btc. Generacije će uciti o ovome.