Rusija predlaže nacionalni alat za praćenje vašeg Bitcoina

Financijski regulatori razmišljaju o pokretanju državnog softvera za analitiku kako bi izvršili policijske transakcije s kriptovalutama.


Prema lokalnoj publikaciji RBC u utorak, ruska služba za financijski nadzor Rosfinmonitoring predložila je alat za umjetnu inteligenciju (AI) kako bi pronašla transakcije s Bitcoinima u zemlji.

Regulatori su se udružili sa Institutom za fiziku na Moskovskom univerzitetu kako bi razvili projekat „Transparentni blok blok“ koji analizira Bitcoin transakcije kako bi preslikao ponašanje korisnika. Zasnovan je na sličnom sistemu koji je uveden ranije ove godine kako bi se pratila trgovina drogom u zemlji, navodi se u izvještaju.

Pod skener idu Bitcoin, Dash, Omni i Monero transakcije. Regulatori imaju za cilj praćenje aktivnosti širom interneta i „mračnog“ interneta, koristeći AI da bi pronašli adrese na crnoj listi i uhvatili kriminalne aktivnosti pretraživanjem ključnih riječi - poput terorizma, ubistava, otmica i drugih - povezanih sa ilegalnom upotrebom.

Ovaj potez dogodio se kako je Rosfinmonitoring rekao da se Bitcoin i druge kripto valute u velikoj mjeri koriste za financiranje terorizma, trgovine drogama i ljudima i cyber-kriminala. Nisu ukazali na podatke koji potkrepljuju tvrdnje.

“Virtuelnu imovinu, uključujući razne sisteme kripto-valute, kriminalci koriste u raznim ilegalnim shemama: trgovina drogom, utaja poreza, cyber-kriminala, ubijanje ugovora, prodaja informacija iz zatvorenih baza podataka i finansiranje ekstremizma”, prenose agencije.

Parlamentarni budžet za Bitcoin alat
Trenutno se projekt razvija pomoću izvanproračunskih sredstava, ali u budućnosti će biti potrebna dodatna sredstva. “Prozirnom blockchainu” trebaće 760 miliona rubalja (10 miliona dolara), ukupno tokom tri godine, navodi se u izvještaju.

Projekt ostaje jedinstven za Rusiju, ali na njega je utjecao uspjeh američke kompanije za praćenje kriptovaluta i nadzor Chainalysis. U međuvremenu, Viktor Smirnov, šef digitalnih procesa ruske softverske firme Croc IT, pozvao je na međunarodnu saradnju.

“Potrebno je da se cijeli svijet ujedini u borbi protiv kripto valuta, sam Rosfinmonitoring ne može izvršiti takav zadatak”, rekao je Smirnov.

Izvor

Pitam se samo kako planiraju upratiti Monero ili DASH :smiley: