Proces kupovine ether-a

Postovani,
Prije nekih mjesec dana sam naletio i temu kriptovuta i ethereuma, i sam sistem Ethereuma mi je fascinantan, blockhain tehnologija koju primjenjuju blow my mind, i polako kopajuci sam naisao na mnogo prepreka kako u Bih otvoriti neki wallet i kako uplatiti tj uloziti u Ether.
Pa bih zamolio nekog clana foruma, ako vec ima iskustva sa ethereumom, ako moze da napise proces kako iz Bih moze da se pristupi svemu tome…
Koji wallet je najbolji, coinbase koliko sam vidio ne funkcionise u bih? Da li mozda MyEtherWallet (MEW)?
Kako uplatiti sopstvene pare, preko koje banke ili kako to vec ide iz Bih?

unaprijed hvala. Na odgovoru :slight_smile:

Imaš puno načina da to uradiš, prvo što ti treba je bitcoin, vidio sam par oglasa na olx.ba da ljudi prodaju bitcoine, na taj način bi ti bilo najjednostavnije. Zatim imaš stranicu localbitcoins.com preko koje možeš dogovoriti kupovinu ali prethodno moraš slikati ličnu, uglavnom na toj stranici imaš samo jednog korisnika koji kupuje i prodaje u BiH zove se elemorte. Stalno je aktivan na stranici, ja sam mu skoro prodao negdje oko 0,10 btc i uplatio mi je odmah novac na račun putem online bankarstva. Ili mozes preko cex.io uplatiti sa svog racuna ali tu moras proci veliku zezanciju sa verifikacijom. Nakon sto kupis bitcoin posaljes ga na neku od mjenjacnica, preporucujem bittrex ili poloniex, tamo svoje bitcoine zamjenis za ETH i taj ETH posaljes u svoj novcanik.
Što se tiče walleta preporučujem MEW, jer je dosta siguran, sav kod se odvija u pregledniku, samo obrati paznju da ne otvaras MEW stranicu iz poruka koje dobijes i sl. jer ima dosta slicnih phishing stranica koje uzimaju privatne kljuceve.
Po meni MEW je najbolji i najjednostavniji wallet.