Povećano mixanje Bitcoin-a

Podaci govore da je samo u ovome mjesecu “umixano” preko 70.000 BTC-a.

Strategija privatnosti poznata kao CoinJoin korišćena je za mixanje oko 70.000 Bitcoin-a samo ovog mjeseca. To je velika stvar, kaže saradnik Wasabi novčanika Max Hillebrand.


Bitcoin je više nego ikad postao privatnim ovog mjeseca putem strategije anonimizacije poznate kao CoinJoin. A ako ste vlasnik Bitcoina, a koristite centralizirane razmjene ili druge slične usluge, stručnjaci za privatnost kažu da bi i vi vjerojatno trebali razmisliti o tome.

“Mješalice” bitkoina koji koriste CoinJoin tehniku, poput Wasabija i Samurai digitalnog novčanika, bilježe ogroman rast posljednjih mjeseci, prema podacima otvorenog koda koje je podijelio saradnik Wasabija Max Hillebrand.

Već smo pisali o Wasabi walletu, check link

Novčanici koji su u mogućnosti
(tj. novčanike koji omogućuju korisnicima kontrolu privatnih ključeva na vlastite fondove) poput Wasabija i Samouraija, omogućuju korisnicima da CoinJoin dobiju svoj Bitcoin plaćajući malu naknadu kako bi im se Bitcoin pomiješao s drugima kako bi prikrili njihovu povijest transakcija i veze na identitete.

Prema podacima, oko 70 000 BTC-a (otprilike 644 miliona dolara po današnjim cijenama) u maju je privatno umixano. Ovaj kumulativni zbroj može biti malo isključen zbog “lažnih pozitivnih rezultata”, jer je, prema Hillebrand-u, teško pratiti neku vrstu CoinJoina zvanog JoinMarket. “Prilično sam uvjeren da su brojke za Wasabi i Samourai tačne.”

Iako je ukupan broj impresivan, “Svježi iskopani Bitcoin”, ili kovanice koje su se miješale prvi put, također su u porastu nakon vrhunca prošle godine. “Što više vršnjaka koristi CoinJoin, to je veći set anonimnosti”, rekao je. “Dakle, veća je ukupna privatnost.”

Rast CoinJoins-a dolazi nakon što su stručnjaci za zaštitu privatnosti Bitcoin rekli ranije ove sedmice da bi takve prakse mogle pomoći u ublažavanju kršenja podataka koje je pretrpjela kripto-kreditna tvrtka BlockFi.

Korisnici BlockFi-a saznali su u utorak da su hakeri iskoristili napad razmjenom SIM-a kako bi stekli pristup svojim ličnim podacima, uključujući bitcoin adrese. Propuštanje je možda dovelo u opasnost povijest transakcija korisnika, što bi moglo omogućiti hakerima da prate koliko korisnika Bitcoin-a posjeduje i kako se povezuje na druge adrese.

Ali zabrinutosti u vezi s poreznim vlastima, ili čak zakonitost usluga miješanja Bitcoin-a, mogu potencijalno zastrašiti vlasnike Bitcoina od korištenja ovih alata o privatnosti. Mogu li korisnici nesvjesno pozivati gnjev regulatora proaktivnim anonimiziranjem svojih transakcija? Nije li to sve samo ono što rade pranja novca i drugi kriminalci?

“Obavljanje CoinJoina-a jednako je nezakonito kao i obavljanje općih Bitcoin transakcija”, rekao je. Ipak, “ako ste kukavica koja se neće zalagati za sebe, onda koristite fiat i centralizirano bankarstvo”, dodao je.