Porez na veci iznos

Pozdrav ekipa, nadam se da ste svi dobro i da uzimate lovu :slight_smile:

Zanima me da li je neko povlacio veci iznos na banku, +50K? Ili manje, ali da znam sta da radim i kako placam porez na to, ne mogu ni uplatnicu ni proceduru da nadjem. Hvala puno

Republika Srpska je u pitanju ako nesto znaci

Pozdrav,

Ukratko…kako radim u saradnji sa računovođom/knjigovođom i finansijskim savjetnikom, shodno tome da nema jasne definicije u vezi oporezivanja dobiti ostvarene prodajom digitalne imovine. Uglavnom, proteže se negdje između kapitalne dobiti i dodatnog prihoda pa se može na sledeći način:

Po prilivu novca na račun, a najkasnije do 10. za prethodni mjesec, podnosiš poresku prijavu za ostvarene prihode.

• Mjesečna prijava poreza po odbitku, obrazac 1002
  • Forma DL3 i popunjavaš prijavu.

Obračunava se porez od 13%. Kada podneseš prijavu, trebalo bi što prije da se uplati prijavljeni porez. Mislim da je krajnji rok 20. za prethodni mjesec, nisam siguran jer odmah plaćam elektronski da se to završi bez rizika sa kašnjenjem.

Uplatnica ide na:
Broj računa: 5721030000009072
Primalac: MINISTARSTVO FINANSIJA RS
Svrha: Uplata javnih prihoda
Vrsta prihoda: 711118
Budžetska organizacija: 9999999
Poziv na broj: 0000000000
Opština: provjeri u šifrarniku koji je broj za opštinu tvog prebivališta
Poreski period: npr. 01.11.2024 - 30.11.2024

!Ostalo su lični podaci.

Napomena:
Sve ovo se može uraditi online. Potrebno je aktivirati online servise, digitalni potpis i dr. (lakše i brže je)…

Nadam se da malo pomaže

Primjer (ako bi priliv bio 50K) - oporezuje se kompletan priliv za fizičko lice.

1. Bruto prihod: 50000
  2. Dohodak: 50000
  3. Osnova za obračun poreza: 50000
  4. Iznos poreza: 6500
  5. Neto primanje: 435000

Dakle, 43500KM bi imao na raspolaganju za šoping :wink: :slight_smile:

Pozdrav legendo, nisi mogao jednostavnije napisati, a odgovoriti na sva pitanja cak i koja nisam postavio. Sve je jasno, ziv mi bio i dabogda ti crypto promenio zivit totalno (pozitivno) haha :smiley:

1 Like