Podrška BNY-a Mellon za Bitcoin je "Ključna točka" za Crypto, kažu čelnici industrije

Lideri kripto industrije misle da je najava BNY Mellona promjena igre, ali industrija mora surađivati kako bi se maksimalno iskoristila prilika.


Tradicionalne financije ne mogu držati ruke podalje od Bitcoina. Ove sedmice, najstarija američka banka, BNY Mellon, objavila je planove za skladištenje i upravljanje Bitcoin-om u ime svojih klijenata.

Decrypt je razgovarao s čelnicima kripto industrije kako bi razumio što to znači za Bitcoin i širu kripto industriju. Oni s kojima su razgovarali misle da je to promjena igre, ali da bi zamah bio živ, rekli su da kripto industrija mora surađivati.

Ključna prekretnica
BNY Mellon, 236 godina stara američka investicijska banka koja kontrolira oko 2 bilijuna dolara, najavila je 11. februara da će uskoro čuvati Bitcoin i druge digitalne valute, nudeći iste usluge upravljanja imovinom koje nudi za tradicionalne valute i dionice.


Kripto kompanije ili one koje su već uključene u kripto, oduševljene su perspektivom unošenja starog novca u Bitcoin.

“Kada najveći svjetski skrbnik najavi da će pružati usluge skrbništva za digitalnu imovinu”, rekao je Guy Hirsch, američki direktor u eToro-u za Decrypt, “to se osjeća kao prekretnica na tržištu.”

Tačka previjanja u nastajanju?
„Jednom kada njihova kripto ponuda bude dostupna kasnije ove godine … uskoro bi se mogla pokazati kao prevojna točka jer će iz temelja promijeniti način na koji menadžeri imovine gledaju na Bitcoin i drugu digitalnu imovinu“, Alex Mascioli, voditelj institucionalnih usluga u digitalnoj imovini glavni broker Bequant, rekao je za Decrypt o nedavnom potezu BNY Mellona.

“Razmislite samo o tome što bi se dogodilo s kripto imovinom ako se čak i mali dio institucionalnih kupaca BNY Mellona odluči dodijeliti Bitcoinu”, rekao je Hirsch.

“Čak je i samo polovina jednog posto od 41 trilijuna dolara dolara nadgledanja Mellona predano kripto-tehnologiji”, rekao je Mascioli, “možemo primijetiti da se cijene približavaju ciljevima koje su spomenuli JP Morgan, Guggenheim i drugi.” Izvršni direktor Guggenheima Scott Minerd rekao je da bi cijena bitcoina mogla doseći 600.000 američkih dolara, a JPMorgan je predvidio da bi do kraja godine mogla doseći 146.000 američkih dolara.

Najava BNY Mellona da nudi skrbničke usluge Bitcoin slijedi rastuću institucionalnu podršku za kripto. Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), azijski DBS i američka kompanija za financijske usluge Northern Trust nedavno su objavili da istražuju kripto.

A američki seminar za poslovnu inteligenciju MicroStrategy ovog mjeseca je, kako je izvješteno, privukao 1.400 korporativnih riznica. Kako kupiti Bitcoin Od avgusta 2020. MicroStrategy je ugrabio što je više moguće Bitcoina; do danas je kupljeno više od dvije milijarde dolara valute, a izvršni direktor Michael Saylor molio je druge kompanije da slijede. Ove sedmice je Tesla, automobilska kompanija koju vodi Elon Musk, objavio da je pretvorio 1,5 milijardi dolara svoje bilance u Bitcoin.

“To je jasna poruka da trenutni operateri odgovaraju na potražnju klijenata ponudom da izađu na tržište,” rekao je Seamus Donoghue, potpredsjednik prodaje i poslovnog razvoja u METACO-u za Decrypt. Drugi bi mogli biti sljedeći. Direktor JPMorgan-a rekao je ove sedmice da će i on razmotriti kripto usluge ako bude dovoljno potražnje od investitora.

Nedavni val institucionalnog interesa za kripto je već pomogao kripto kompanijama. Asaf Meir, izvršni direktor platforme za nadgledanje deviznih rizika Solidus Labs, rekao je za Decrypt da je njegova kompanija zabilježila desetostruki porast potražnje za rješenjima za praćenje kripto rizika. “Jasno je da korporacije, menadžeri imovine, dobavljači plaćanja i same banke reagiraju na potencijalni eksponencijalni donji utjecaj kripta na njihovo poslovanje”, rekao je.

Još uvijek prevruće za rukovanje nekima
Ali implikacije najave BNY Mellona možda će i dalje prelaziti iznad glava nekih banaka, rekao je Andrew Kessler, glavni tehnički direktor i suosnivač Zenotte. “Veće banke uvijek su suzdržane u svom pristupu, uzimajući u obzir rizike i posljedice ako se regulatori odluče uskočiti”, rekao je za Decrypt. “Iako je to značajna vijest za pružatelje skrbničkih usluga, nedostatak regulatorne jasnoće znači da ovo vjerojatno neće potaknuti veliko preuzimanje digitalne imovine.”

Nathan Cox, glavni direktor za investicije u kompaniji Two Prime, optimističniji je. „Bitcoin i druga digitalna imovina često se smatraju previše nestabilnim i rizičnim za investiranje“, rekao je za Decrypt, „ali kada najstarija banka u Americi podržava Bitcoin, to je jasan signal da postaje veći rizik ne investirati u digitalnu imovinu. ”

“Više nije slučaj da smo prvi ili brzi sljedbenik”, rekao je Donoghue za Decrypt. “Umjesto toga, poslovni je rizik ako ne možete podržati ovu brzorastuću novu klasu imovine.”

Dvosmjerna veza
Patrick Campos, glavni strateški direktor u Securrency-u, rekao je za Decrypt da su monumentalni događaji poput ovih poput “korisne municije” za one u glavnim institucijama, jer im je obično teško da ubede kolege “ograde i nepristojnike” o usvajanju digitalnih imovina.

Ali sve veća institucionalna podrška za Bitcoin mora se podudarati s jednako kooperativnim pristupom kripto industrije. Meir je za Decrypt rekao da kripto industrija mora odgovoriti na kontinuiranu redovnu podršku “pojačavajući svoje programe usklađenosti i praćenja rizika, smanjujući tržišnu manipulaciju i nastavljajući podizati standarde zaštite kupaca.”

“Kako regulatori i tradicionalne firme postepeno razvijaju povjerenje u kripto ekosustav,” rekao je, “kripto ekosustav će morati neprestano dokazivati ​​da je vrijedan tog povjerenja.”

Izvor: BNY Mellon’s Support for Bitcoin is a "Tipping Point" for Crypto, Say Industry Leaders - Decrypt