Offline novčanik za kripto valute Ledger će se suočiti sa kolektivnom tužbom zbog prikrivanja proboja podataka

Korisnici su podnijeli kolektivnu tužbu protiv dobavljača kripto novčanika.

Kupci dobavljača novčanika za kriptovalute Ledger tuže se zbog masovnog kršenja podataka.

Prva žalba, podnesena američkom okružnom sudu za sjeverni okrug Kalifornije, navodi da su Ledger i Shopify (platforma za e-trgovinu koja je udružena s Ledgerom) „iz nehata dopustili, nepromišljeno ignorirali i potom namjerno pokušali prikriti“ proboj . Eventualna šteta koja se dosudi tužiocima utvrđivat će se na suđenju, ukoliko tužba dopre tako daleko.

Ledger prodaje hardverske novčanike, koji su fizički uređaji za pohranu koji vam omogućavaju da kripto držite van mreže; ideja je da su manje osjetljivi na napade od kripto pohranjenih na Internetu.

Prošlog jula, kompanija je objavila da su hakeri sa svojih servera prikupili milion e-adresa kupaca, zajedno sa listom povezanih adresa e-pošte. Nisu ukradena sredstva, ali korisnici kažu da je izložena lista identiteta kupaca potencijalno jednako loša.

“Za svijet hakera Ledgerov popis kupaca je zlato”, objašnjava žalba. „To je popis ljudi koji su pretvorili značajno bogatstvo u anonimiziranu kripto imovinu koja je prenosiva bez traga. Koristeći tu listu, hakeri mogu manipulirati ili prisiliti te vlasnike da izvrše neprativ i nepovratan prijenos kripto-imovine na račune hakera. Stoga je ulog u sigurnost kripto-imovine ogroman. "

Kao odgovor na Decryptov zahtjev za komentarom u vezi s tužbom, glavni savjetnik Ledger-a Antoine Thibault rekao je da kompanija “ne komentira tekuća pravna pitanja”. Thibault je dodao: "Ledger bi, međutim, želio iskoristiti ovaj trenutak da podsjeti naše kupce, ali opet, da nikada ne otkrivaju njihove 24 riječi i potvrđuju identitet primatelja vaših transakcija. Vi imate isključivu i potpunu kontrolu pristupa svojim sredstvima. "

U intervjuu za Decrypt prošle godine, izvršni direktor Ledgera Pascal Gauthier rekao je da ne planira nadoknaditi kupce nakon hakiranja.

“Kada imate povredu podataka ove veličine za tako malu kompaniju, nećemo nadoknaditi milijun korisnika, svih uređaja, to jednostavno nije moguće”, rekao je tada. “To bi samo ubilo kompaniju.”

Ako kupci dobiju po njihovom, Gauthier možda neće imati izbora.

Izvor: Crypto Wallet Maker Ledger Faces Lawsuit Over Data Breach 'Cover Up' - Decrypt