Novčanik za kriptovalute | Objašnjenje za početnike

Novčanik za kriptovalute je obavezan alat ukoliko već imate ili želite da kupite neku kriptovalutu. Novčanik (wallet) je zapravo aplikacija , uređaj ili način za čuvanje kriptovaluta , a u većini slučajeva sa njih se direktno mogu slati kriptovalute. Mi ćemo u ovom tekstu pojasniti koje vrste novčanika postoje i za njih dati primere. Ovo je odličan tekst ukoliko ste početnik ili birate svoji prvi novčanik za kriptovalute.

Zašto nam je neophodan novčanik za kriptovalute?

Novčanik nam je neophodan kako bismo čuvali kriptovalute na sigurnom i kako bismo ih slali drugima ili slali na berzu radi trgovine. Kriptovalute se nalaze na, takozvanoj, privatnoj adresi u okviru novčanika. Ta adresa treba da bude poznata samo vama i nemojte je deliti sa drugima. Ako novčanik ima šifru uvek se potrudite da šifra bude bude novo-formirana, dovoljne dužine i kvaliteta kako bi vaša sredstva bila zaštićena. Više o ovome pročitajte u našem tekstu: Top 5 saveta: Zaštita kriptovaluta od gubljenja, krađe ili hakovanja.

Hot vs cold novčanik za kriptovalute

Ukratko, Hot novčanik je svaki novčanik koji je povezan na internet, dok Cold to nije. To stvara veliku razliku između njih i čini da su Cold novčanici generalno sigurniji za čuvanje kriptovaluta, dok su Hot novčanici vrlo jednostavani za brzo slanje novčića sa jedne na drugu adresu.

Ukoliko je uređaj uključen i povezan na internet (računar ili telefon na kome se nalazi novčanik), vaš novčanik je u svakom momentu spreman za slanje novčića. Na ovaj način možete brzo poslati novčiće na berzu ili na drugi novčanik. Ukoliko uređaj nije uopšte povezan na internet, onda se on više ponaša kao Cold wallet i služi za čuvanje.

Koji novčanik za kriptovalute je bolji: Hot ili Cold?

I jedni i drugi imaju svoje prednosti i mane i postoji veliki broj različitih novčanika za koje se možete odlučiti, u zavisno od toga šta je vama tačno potrebno. Da li želite pretežno da čuvate ili pretežno da šaljete iz novčanika? Ukoliko aktivno trgujete desktop novčanik je uvek najbolja preporuka. Ukoliko ste često u pokretu i ne koristite računar toliko često ona je mobilna aplikacija vrlo dobro rešenje. Ukoliko čuvate kriptovalute na duže staze onda možete izabrati neki od cold wallet -a. A naravno da možete da kombinujete više različitih novčanika i tako imate odličan backup .

Hot novčanik za kriptovalute

Od hot novčanika razlikujemo:

 • Desktop novčanik za kriptovalute – na ličnom računaru ili laptopu
 • Mobile wallet – na telefonu
 • Browser wallet – na internet pretraživaču

Cold novčanik za kriptovalute

Ovi novčanici su mahom pravljeni za sigurno čuvanje, mada Hardware Wallet-i imaju opciju slanja.

 • Hardware Wallet – uređaj specijalno dizajniran za čuvanje kriptovaluta
 • Eksterni uređaj koji služi kao novčanik
 • Papirni novčanik

Napomena : U nekim novčanicima je moguće čuvati samo jednu valutu, a u nekim veliki broj različitih. Zato je dobro, pre nego što kupite neku manje poznatu kriptovalutu na berzi da saznate i u kom novčaniku je moguće čuvati je.

Šta je najvažnije što se nalazi u novčaniku

Novčanici, pored privatnih i javnih ključeva , obično sadrže i seed fraze uz pomoć kojih je moguće back-upovati novčanik. Ove seed fraze su niz reči koje vam omogućavaju da povratite svoj novčanik u slučaju gubitka prvobitne šifre novčanika. Fraze uvek čuvajte na sigurnom za slučaj da vam zatrebaju da povratite svoj novčanik, a time i sredstva u njemu. Ključevi i seed fraze su obično eksportovani iz novčanika u obliku teksta, mada je moguće da ćete dobiti i fajl kojim ćete moći da iznova pokrećete novčanik. Važno je zapamtiti da se svaki novčanik pomalo razlikuje, i da je potrebno malo vremena da uvidite sve njegove opcije. Generalno rečeno – svi oni rade po sličnom principu, i kada razumete kako radi jedan onda vam korišćenje bilo kog drugog neće biti problem.

Desktop novčanik za kriptovalute

Desktop novčanik je aplikacija prilagođena je za korišćenje na vašem kućnom računaru ili laptopu. Funkcioniše tako što aplikaciju skinete sa interneta, instalirate u nekoliko klikova i počnete da je koristite. Desktop novčanici su zgodni ukoliko želite preglednost, što je posebno važno ukoliko često trgujete koristeći računar. Neki od najkorišćenijih desktop novčanika za više kriptovaluta su:

 • Electrum
 • Exodus
 • Bitcoin Core
 • Atomic Wallet
 • Armory
 • Guarda

U ovakvom novčaniku možete čuvati kriptovalute, slati ih drugima i primati nove.

U slučaju da kriptovaluta za koju ste zainteresovani ima sopstveni novčanik, onda je potrebno da je nađete na web site-u tog projekta (ili github-u) i odatle preuzmete aplikaciju. Primer za ovakav novčanike je safex-ov novčanik u kome je moguće čuvati samo safex valute. Pojašnjenja o Safex novčaniku pronađite u našem članku: Safex novčanik | Detaljno objašnjenje na blogu Belgrade Crypto.

Mobilni novčanik za kriptovalute

Danas je mobilni novčanik za kriptovalute popularniji od desktop verzije, radi identično kao i desktop ali je mnogo primamljiviji za upotrebu jer je sam mobilni telefon prenosiviji od računara ili laptopa. Telefon uvek imate u džepu ili torbi i samim tim uvek možete da obavite transakciju, ukoliko imate pristup internetu. Neki od najpopularnijih novčanika u 2020 su:

 • Blockchain Wallet
 • MyCelium
 • Trust
 • Edge
 • Coinomi

I mobilni i desktop novčanik zahtevaju da utrošite neko vreme na njih i razumete kako funkcionišu. I za jedan i za drugi pročitajte utiske korisnika i pronađite onaj koji vama najviše odgovara. Nemojte koristiti neproverene aplikacije, i, kao i obično, posebnu pažnju obratite na vaše šifre i na njihovo pravilno čuvanje / pamćenje.

Browser ekstenzije kao novčanik za kriptovalute

Da li ste znali da vaš internet pretraživač može imati ekstenziju u vidu novčanika za određene kriptovalute? To je, na primer, slučaj sa ethereum-om i novčićima pravljenim na toj platformi. MetaMask novčanik poseduje i browser opciju koji možete instalirati na svoj pretraživač i tako uvek imati kriptovalute pri ruci za slanje.

Ono što je zajedničko za sve Hot novčanike jeste da činjenica da su često ili uvek povezani na internet što može izazvati dodatnu potrebnu za opreznošću prilikom online delovanja. Upravo činjenica da su Hot novčanici često povezani na internet je ono što se može smatrati jednom vrstom prednosti, ali i mane. Uz pravilno korišćenje bilo koji od hot novčanika će vas odlično služiti!

Više o čuvanju bezbednosti u online okruženju pročitajte u našem članku: Anonimnost, privatnost i bezbednost & Kriptovalute

Hardware Wallet

Ovaj novčanik je uređaj koji je specijalno dizajniran za čuvanje i slanje kriptovaluta. Najviše liči na svojevrsan USB stik koji ima dodatne funkcije kako bi čuvao vaš novac na bezbednom. Neke od najpoznatijih vrsta ovakvih novčanika proizvode Leger, Trezor, KeepKey. Za razliku od ostalih novčanika, hard wallet novčanici se kupuju od proizvođača ili preprodavca i smatraju se dosta sigurnim rešenjem za čuvanje i slanje kriptovaluta.

Eksterni uređaj koji služi kao novčanik

Ovaj eksterni uređaj kao što je USB, memorijska kartica ili slično, mogu biti korisni za čuvanje vaših privatnih ključeva i seed fraza. Ovo je jednostavan i jeftin način za backup osetljivih informacija. Naravno, kao i za sve ostale vrste novčanika – pobrinite se da i ovaj novčanik bude uvek na sigurnom mestu, dalje od drugih potencijalnih korisnika.

Papirni novčanik za kriptovalute (ok, boomer)

Jednostavna rešenja su vrlo često dobra rešenja – papirni novčanik služi isključivo za čuvanje ključeva na kome se nalaze kriptovalute. Neki korisnici praktikuju da ga odštampaju, a neki da ručno ispišu ključ. Iako postoje savremenija rešenja za čuvanje kriptovaluta, papirni novčanik i dalje nije izašao iz upotrebe. Ukoliko se ipak odlučite da koristite papirni novčanik: nemojte koristiti masan papir, čuvajte ga dalje od vlage, ljubimaca i članova porodice kako biste izbegli potencijalni gubitak.

A novčanik na berzi?

Novčanik na berzama gde se nalaze kriptovalute posle deponovanja ili kupovine, nije vrsta novčanika na kojem biste želeli dugoročno da čuvate kriptovalute. Ta vrsta novčanika služi kao tehnička neophodnost kako biste mogli da trgujete na berzi, ali nije predviđena za dugoročno čuvanje, pre svega zato što nije bezbedno i pouzdano čuvati ih tamo.

Zaljučak

Ukoliko niste sigurni koji novčanik da koristite pokušajte da isprobate neki od Hot novčanika i da napravite backup na papiru ili USB-u. Ukoliko posedujete određenu količinu kriptovaluta koju smatrate vrednom možete porazmisliti i o kupoviti hardware novčanika. U svakom slučaju, makar jedan backup ključeva i seed fraza je više nego poželjan. Pored toga potrudite se da uvek znate gde vam se novčanik nalazi, koja je šifra, gde se nalaze eksportovani ključevi i seed fraze (ukoliko postoje u vašoj verziji novčanika). Čuvajte novčanike na bezbednom kako se ne bi desilo da je vaš fond ugrožen na bilo koji način.

Ukoliko imate neka pitanja vezano za novčanike pridružite nam se na našoj Telegram grupi slobodno pitajte.

Izvor: Telegram: Contact @Belgrade_Crypto

3 Likes

This is how you do it :slight_smile:

Hvala kolegice, imas cevape od mene…

1 Like

Om nom nom!
I’M IN! :smiley: :laughing:

1 Like

Pozdrav
Posto sam novi u svemu ovom a poceo sam se baviti rudarenjem Ethereum i nesto se malo i nakopalo. Jedan dio sam prebacio na BCX a ostalo mi je na Jaxx walletu.
Hocu da kupim cold wallet Ledger Nano X pa me zanima koliko provizije se uzima kada se prebacuje sa Nano X na BCX radi prodaje i da li se isplata moze direktno vrsiti sa HiveOs na cold wallet?
Izvinjene ako sam pitanje postavio na pogresnom mjestu.
Hvala.