BCX

Ne mogu uradit isplatu novca u BiH

#1

Pozdrav, imam par bitcoina i želim da uradim isplatu novca na moj račun u BiH.
Imam otvoren račun u Unicredit, pokušao sam preko CEX.io mjenačnice direktno na moj tekući račun ali uplata je odbijena od strane banke, zatim sam pokušao preko BITSTAMP mjenjačnice International Wire Transfer u dolarima, takođe transakcija odbijena, te sam dobio sljedeći odgovor: “Please note that UNICREDIT BANK DD MOSTAR bank does not process bank transfers that originate from bitcoin related businesses. This means that any transfer sent to your bank would be rejected and returned to Bitstamp.”

Pitanje: kako isplatiti novac u BiH, da li postoji neka banka koja ne blokira transakcije vezne za kripto valute?

Zanima me kako ste vi riješili ovaj problem, jer ja sigurno nisam prva osoba koja prolazi kroz ovo.

Svaka pomoć je dobrodošla.
Unaprijed hvala.

0 Likes

#2

Kontaktirao sam bitstamp support da mi pošalju listu banaka u BiH koje nisu blokirale transakcije povezane sa kripto valutama. Ovo je njihov odgovor;

"As this is not a precise method, and as banks may change their internal policy, I am unable to provide you with a list of banks that process bitcoin relates transfers. However, based on our past experience, we have learned that Commerzbank, Deutsche Bank, Standard Chartered and OTP Bank have stopped processing bitcoin related transfers.

I suggest you contact a bank of your choice and inquire with them on their stance regarding bitcoin related transfers prior to opening an account with them."

Gdje bi bilo najbolje otvoriti račun? Nadam se da nisu sve banke u BiH blokirale transakcije povezane sa kripto valutama :frowning:

0 Likes

#3

Ukoliko se radi o samo par BTC najjednostavnija opcija ti je da to lokalno prodas nekome za kes.

0 Likes

#4

To je opcija koja mi baš ne odgovara jer se moram zezat sa traženjem kupaca i sl. Takođe ne želim da prodam sve bitcoine, želim da nastavim sa trgovanjem na marketu ali mi treba neka opcija gdje ću moći raditi isplatu na bankovni račun da ne gubim vrijeme na traženje kupaca. Izgleda da su gotovo sve BiH banke počele blokirati transakcije povezane sa kripto valutama. Živimo u BiH, logično je da su ljudi masovno prali pare putem bitcoina, tako da me ovo ne čudi. Ali je definitivno frustracija za nas obične tradere. Ako neko zna banku koja je još u igri tj. koja ne blokira transakcije bio bih zahvalan na informaciji.

0 Likes

#5

Što ne vidis da sebi nabavis BTC debit karticu tako da vise nisi ovisan o bankama.

0 Likes

#6

Bilo bi super ali i to su počeli da blokiraju, imaš li neki primjer gdje nisu blokirali (tj. da si radio transakcije u prošlih 7 dana), rado ću podnijet zahtjev za karticu.

0 Likes

#7

Nisam u proteklih nekoliko mjeseci radion nikakve transakcije preko kartice jer čuvam BTC ako cijena skoci gore :slight_smile:

Ja imam XAPO karticu i nisam imao problema sa verifikacijom,narudzbom ili dostavom. Ne mogu sad reci da li su oni blokirali BiH

Prednost XAPO je da mozes poslati svoj BTC na XAPO Wallet i odmah sa bankomata povuci novac.Nije potrebno da radis prvo konverziju iz BTC u EUR/USD ili neku drugu Fiat valutu.
Nedosatak je taj sto naplaćuju veliki premium,npr. ak je cijena BTC 2500$ oni uzimaju cijenu 2400$ ili cak nešto manje
plus 3% sto isplačuješ u KM a ne u EUR ili USD i 2,5$ za korištenje Bankomata.

Postoje jos nekoliko BTC Debit kartica:

1.Cryptopay
2.Wirex
3.Spectrocoin

O gore navedenim ne mogu ništa reći jer ih nisam jos isprobao.

0 Likes

#8

Zanimljivo, kakva je procedura kada želiš da zatvoriš XAPO karticu? Recimo ako uzmem tu njihovu karticu i kroz neko vrijeme mi blokiraju transakcije, da li mogu povući bitcoine sa te “kartice” i kakav proces moram proći da je potpuno zatvorim. I da, kakva je zakonska regulativa u BiH sa tim karticama, ovdje ne mislim samo na kripto valute? Nisam to puno istraživao.

0 Likes

#9

To moraš pitati support jer ne znam koja je procedura.
Znam da održavanje kartice košta 12$ godišnje a prva je godina besplatna. Mislim ako nakon godinu dana ne platis tih 12$ da se kartica automatski blokira.
A Xapo ima svoj Wallet tako da možes povući svoj BTC na drugi wallet.
Samo tamo ti nisi u posjedu privatnih ključeva tako da ne bi preporučio da parkiraš sav svoj BTC tamo.

Što se tice regulativa Debit kartica u BiH mislim da ih nema još :slight_smile: jer ima mnogo drugih Debit kartica koje funkcioniraju kod nas kao što su Paypal,payoneer ili payeer
Moraš naci samo karticu koja se isporučuje u BiH.

0 Likes

#10

Naruči sebi Wirex Visa… ne moras se čak ni verifikovati na početku.

Zatim imaš Bitstamp karticu, Xapo… kao i Tenx koju ćeš ubrzo moći naručiti.

Payeer trenutno ne radi na EURO u BiH, rekli su da će riješiti taj problem… ali kad :slight_smile:

1 Like

#11

Jel iko probao sa Coinmama da radi isplatu na debitnu od banke?

0 Likes

#12

Da li je neko narucio Bitpay karticu? Da li ima za Bosnu i koliki je fee?

0 Likes

#13

Imam wirex i nigdje na bankomatu ne mogu podici novac , ono sto mogu jeste kupovina preko neta .
Ako neko zna fol kako do novca bilo bi od koristi .

0 Likes

#14

I mene ovo zanima, htio sam uzet Wirex zbog podizanja na bankomatu i sad cujem da ne moze.

0 Likes

#15

Ja nisam stigao testirati cash sa ATM sa wirex, ali sam uredno kupio na POS terminalu bez ikakvih problema… a u medjuvremenu mi dosla Bistamp kartica pa sam onda probao i sa njima…

cekao dan jedan da bi se sredstva pojavila na kartici :stuck_out_tongue:

Jeste probali preko neke druge banke?

0 Likes

#16

Kod mene wirex radi i na bankomatima, planiram da naručim i XAPO karticu ali kada unsesm broj telefona iz BiH ne dobijem sms kod. Uglavnom wirex je super, @cryptoman vjerovatno nešto nisi dobro uradio, možda si pokušavao da digneš veći iznos nego što si imao na kartici i sl.

1 Like

#17

Hm interesantno ! Kod mene je prepaid kartica eur , kad odem na bankomat uredno mi ocita stanje novca koje imam na racunu ali kada bilo koju isplatu ukucam izbaci poruku tipa “nije moguce izvrsiti isplatu” . Uredno sam izvrsio verifikaciju racuna i sve mi se cini ok , ali znaci imam problem prilikom isplate novca. Ako znas neku caku koju ne mogu da skontam samo javi i hvala ti unaprijed .

0 Likes

#18

Da obavjestim sve one koji imaju slican ili isti problem sa wirexom. Ja sam pokusavao stalno da podignem sa bankomata 400 KM i iznad sto je rezultiralo neuspjesnom transakcijom , a fol je u tome sto se moze podici samo do 200 eura (max. 390 KM) . Napokon sam dosao do novca :slight_smile: .
Pozz svima !

4 Likes

#19

Hvala na info :slight_smile: vec sam mislio da su krenuli blokirati wirex :slight_smile:

0 Likes

#20

Bilo bi dobro updejtovati post sa trenutnim mogucnostima narucivanja kartica u BIH. Wirex to ne radi vise.

1 Like