Mr.Robot - fikcija stvarnosti

Sa posljednjim valom popularizacije hakovanja i haktivizma, svijet je naprosto poludio za serijom “Mr.Robot” (prev. Gospodin Robot) gdje se pored malih ekrana prate zgode i nezgode mladog hakera Eliota.

Eliot je haker iz opšteg pogleda na haktivističke i hakerske zajednice. Paranoični dječak, u dukserici i sa ruksakom na leđima prepunim tehnološke opreme čiji marljivi prsti uspjevaju hakovati društvo.
No, da nisu samo tehnološke predispozicije u igri, dodaje se i malo limunade u vidu ljubavnih veza, lakog života, zloupotrebe droge i kreiranja opšteg haosa koji potiče iz nevjerovanja u demokratski sistem.

U svijetu malog ekrana, Eliot je superheroj koji se bori za slobodu Interneta i društva.

Kao osoba koja je gledala samo jednu sezonu i odlučila da joj je dosta, koristila sam dosta poveznica iz profesionalnog života unutar samog posmatranja serije.

Sve pogrešno sa Gospodin Robotom

a) Današnja politička i sigurnosna scena, te medijska scena, provode poprilično radikalnu i pomalo ekstremnu politiku protiv hakera, leukocita Interneta, koji se već decenijama pod plaštom anonimnosti, sigurnosti i privatnosti, bore za nezavisnost i neutralnost Interneta.

%24

U sigurnosnim studijama, te politikološkim studijama, postoji nauka koja se naziva geopolitika. Geopolitika određuje različite političke i sigurnosne narative koji se odvijaju na globalnom, regionalnom i lokalnom nivou.

U ovom slučaju, referiraću podnauku popularne geopolitike koja koristi medije da bi publici prezentirala određeni problem ili uopštila sliku o nekoj pojavi koja se trenutno dešava. “Mr.Robot” je samo jedna u nizu od serija koje su produkt popularne geopolitike da bi se javnost zaintrigirala, uvjerila ili šokirala.
Sjetimo se samo manije koju je izazvala serija “CSI” koja je nastala kao odgovor na nedostatak profesionalnog kadra forenzičke struke unutar Sjedinjenih američkih država.

“Mr.Robot”, u popularnoj geopolitici, ima za cilj uvjeravanje publike u potencijal koji imaju hakeri, te na koji način oni utiču na cjelokupni dnevni život - od građana/ki do same ekonomije ili države, dok sama država i sigurnosne službe sprovode radikalni i ofanzivni pristup prema digitalnom prostoru stanovništva sa alatima za masovni nadzor, prisluškivanje i opšti monitoring.

b) Psihološki problemi Eliota koji se manifestiraju kao opšta paranoja, poremećaj identiteta, te rapidni razvoj schizofrenije, daju posebnu notu cjelokupnom doživljavanju hakera.
Iako su hakeri i kompjuterski stručnjaci poznati po “paranoji” (mada, ne vidim zaista kako briga za svoju sigurnost može biti nazvana paranojom), slika Eliota daje maliciozan odjek na cjelokupnu zajednicu. Kada dodamo zloupotrebu droga, dobijemo hakerske zajednice koje se opijaju, hakuju i drogiraju u malim podrumima ispod zemlje, te razmišljaju kako da Vam upropaste život.

Bullshit.

c) Kompleks "superheroja"

“Banke su mi uništile tatu, odlazim da se osvetim, povući ću cijelo društvo u kolaps i who the fucking cares?” je ono što definitivno nije motiv hakera.
Hakeri hakuju zbog adrenalina, radoznalosti, motivacije, ljubavi prema tehnologiji, slobodi i Internetu. Eliot ima sve navedeno, ali prizvuk osvete i kompleksa superheroja uveliko obara snagu primarne ideje hakovanja kao procesa oslobađanja Interneta od državnog i drugog nadzora.

d) Dukserice?

Da, obožavamo dukserice. Nosimo ih većinu vremena, ali znamo i da nosimo odijela, haljine, kozmetiku, štikle i slično.
Ne nosimo fantomke, kožne rukavice ili maske kada hakujemo. Većinom hakujemo izvaljeni na kauč ili stolicu, dok jedemo ostatke pizze i pijemo Coca-Colu sa dubokim uzdasima na neuspjeli root.

I za kraj ove male retrospektive, želim da navedem da je “Mr.Robot” zaista zanimljiva serija sa dosta radnji i aktivnosti, te drži gledaoce prikovanim za male ekrane.
Ali isto tako, ona posjeduje moć ubjeđivanja. moć propagande kao i sve drugo.
Ako želimo da promjenimo sliku o hakerima, moramo početi sa ispravljanjem slike koja se provlači kroz medije kao osnovnih krivaca za razne aktivnosti unutar digitalnog prostora.

Hakeri, krakeri, haktivisti - na kraju svi smo ljudi sa profesionalnim i privatnim životom koji se vrti oko tehnologije, ljubavi prema sigurnosti, privatnosti i anonimnosti.

Ali smo isto tako svi heroji digitalne revolucije koji nose plašt slobode, aktivizma i borbe za nezavisnost i neutralnost Interneta.

Kao i Gospodin Robot.

** Zdravica za sve znane i neznane junake digitalne revolucije!

(Stavovi izneseni u tekstu izražavaju stav autorice, ne i cjelokupne Crypto.ba zajednice)

2 Likes