MMF kaže da će se valute centralnih banaka suočiti s pritiscima

Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenjuje da će se valute središnje banke suočiti s glavnim preprekama u brzo digitaliziranom financijskom sustavu.

U novom postu na blogu, MMF kaže da će se, kako digitalne valute sve više rastu, a financijski sektor ubrzano razvijati, javni i privatni gospodarski sektor sukobljavati i vršiti pritisak na središnje banke da inoviraju i prate tehnološke snage.
„Današnji ili čak sutrašnji novac vjerojatno neće zadovoljiti potrebe prekosutra … Održavanje tempa promjene tehnologije, korisničkih potreba i konkurencije u privatnom sektoru bit će izazov za središnje banke …

Stoga bi središnje banke morale postati sličnije Appleu ili Microsoftu kako bi digitalne valute središnje banke zadržale na granici tehnologije i u novčaniku korisnika kao prevladavajući i preferirani oblik digitalnog novca …

Mnogo ovisi o sposobnosti i spremnosti svake središnje banke da dosljedno i značajno inovira. Pratiti korak s tehnološkim promjenama, brzo razvijajućim se potrebama korisnika i inovacijama u privatnom sektoru nije nimalo lak podvig. "

MMF vjeruje da je najbolji način da se središnje banke natječu s brzom revolucijom digitalne valute izgradnjom sustava u kojem privatni sektor može svoju imovinu pretvoriti u valutu središnje banke.

„Odgovor leži u temeljnom simbiotskom odnosu: mogućnost otkupa privatnog novca u savršeno siguran i likvidan javni novac, bilo da se radi o novčanicama i kovanicama ili pričuvama središnje banke koje drže odabrane banke …

Ukratko, mogućnost otkupa u valuti središnje banke ključna je za stabilnost, interoperabilnost, inovativnost i raznolikost privatno emitiranog novca, bilo da se radi o bankovnom računu ili nekom drugom. Sustav sa samo privatnim novcem bio bi previše rizičan. A onaj tko ima samo valutu središnje banke mogao bi propustiti važne inovacije. Svaki oblik novca nadovezuje se na drugi da bi pružio današnji sustav dvostrukog novca - ravnotežu koja nam je dobro poslužila. "
Kao i u današnjem društvu, MMF tvrdi da dvostruki monetarni sustav između javnog i privatnog sektora može nastaviti funkcionirati čak i dok središnje banke emitiraju digitalne valute.

„Ako i kada zemlje krenu naprijed s digitalnim valutama središnje banke, trebale bi razmisliti kako iskoristiti privatni sektor. Današnji dual-monetarni sustav može se proširiti i u digitalno doba. Valuta središnje banke - zajedno s regulacijom, nadzorom i nadzorom - i dalje će biti presudna za učvršćivanje stabilnosti i učinkovitosti platnog sustava.

A privatno izdani novac može dopuniti ovaj temelj inovacijama i raznolikošću - možda čak i više nego danas. Tamo gdje središnje banke odluče završiti na kontinuumu između sudjelovanja privatnog i javnog sektora u pružanju novca, razlikovat će se ovisno o zemlji i u konačnici ovisit će o preferencijama, tehnologiji i učinkovitosti regulacije. "

Izvor: IMF Says Central Bank Currency Will Face Pressures in the Digital Age - The Daily Hodl

3 Likes

When reality kicks in :sweat_smile: