LINK najavio staking?

Kripto sve više liči na predizbornju kampanju,svi sve najavljuju - u suštini ništa se ne dešava.

Da li je i najveći orakl na svijetu,chainLINK ,takav? Vidjećemo.Bear sezona je kada nikoga nikakve najave ne zanimaju,ali nas community je hardcore crypto freaks.

Dakle,link je najavio stejking u kojem će stejkeri Linka biti nagradjivani do 5% APR godišnje za obezbjedjivanje orakl usluga.

Za newbie šta je uopšte orakl?

Orakl = usluga dopremanja informacija pametnim ugovorima iz spoljnog svijeta i obratno (to može biti svašta: informacije o cjenama, uplatama, rezultatima utakmica, vremenskoj prognozi itd).

Orakli omogućavaju pametnim ugovorima na blokčejnu da se bave i offchain dogadjajima. Npr omogućavaju pametnim ugovorima za kladjenje da automatski pošalju kripto na novčanik osobe koja je tačno prognozirala rezultat utakmice; da automatski izvrše uplatu osobi koja se osigurala protiv vremenskih neprilika itd. Postoje i output fidovi, tj informacije koje idu sa blokčejna u spoljni svijet… Npr slanje notifikacije IoT sistemu da otključa rentirani auto kad se izvrši kripto uplata za rentiranje i sl. Postoje i cross-chain orakli, za protok informacija izmedju različitih blokčejnova, i služe kao mostovi itd. Najviše se koriste Chainlinkovi cjenovni fidovi.

Protok informacija mora da bude decentralizovan jer netačne ili kompromitovane informacije mogu da donesu ogromne finansijske gubitke na svemu što se dešava na blokčejnu. A ono što se desi na blokčejnu ne može da se vraća unazad.

Stejkovanje pomaže decentralizovanju orakl usluga.

1 Like