Kupovina kriptovaluta na ino berzama

Zdravo,

Zanima me da li je moguce uplatiti novac na ino berze kao npr. Kraken sa bh. racuna? Da li neko zna koja bi banka to dozvolila (ne zanimaju me ove otc berze kao npr. localcryptos a ova nasa BCX ponekad pada i na login-u pa se iskreno ne bih ni usudio uplacivati neki veci iznos na njih)?

Sve informacije koje sam dobio su to da BiH nema jasno definisan zakon za trgovanje sa vrijednosnim papirima, dionicama,itd… te da ove vrste uplata spadaju u kategoriju pranja novca i finansiranja terorizma te da mi je potrebna posebna faktura od takvih berzi da bi nalog za slanje uopste bio prihvacen.

Svaki savjet je dobrodosao :slight_smile:

Harun

1 Like

Naime, u većini slučajeva nije do mjenjačnice već do banke sa koje šalješ sredstva.

Mi smo iz BiH uspjeli poslati sredstva na Whitebit mjenjačnicu preko njihovog platnog procesora, te smo uspjeli kupiti USDT nakon čega se on šalje gdje god želite, preko TRC20 mreže, što znači besplatno i jako brzo.

Više ovdje…

https://forum.crypto.ba/t/kako-se-registrovati-na-whitebit-te-kupiti-svoj-prvi-rxc/4681

Hvala na odgovoru. Mene je vise zanimalo postoji li opcija transfera (wire transfer → SWIFT) jer placanje kreditnom/debitnom karticom nije bas povoljno (20-30% gubitka u startu). Ja sam kupovao i na Coinmama platformi i na Phemex-u i Simplex-u a nase banke u vecini slucajeva tu vrstu placanja ne blokiraju (osim ako je u pitanju 3DS jer kod nas obicno kartice koje dobijamo od nasih banaka nemaju tu opciju). Tipa na Coinmama stranici koja je ubjedljivo najpovoljnija za kupovinu Cardano (ADA) kriptovalute u startu na 1000 EUR izgubis 150 EUR upravo zbog placanja karticom. Bilo bi dobro kada bi postojao nacin uplate na racun gdje bi samo placao usluge exchange platforme (tj. liquidity fee-jeve).

1 Like

Ono što smo sigurni, da kada smo preko Whitebit kupovali USDT, provizije su bile toliko male da smo se iznenadili.

Primjer, sa kartice mi je skinulo 26.1€, da bi na WhiteBit dobio 29.97 USDT. Kada se izračuna fee, nešto više od 1USDT!

Stvar je što morate uraditi KYC na WhiteBit, kao i na Mercuryo u toku naplate preko WhiteBit.

Jedini je problem da li će tvoja banka dopustiti plaćanje na https://mercuryo.io/ platnom procesoru kojeg WhiteBit koristi za kartično naplaćivanje.

Probajte manju sumu, za prvi put.

1 Like

To je onda bas povoljno. Hvala puno na informacijama.

1 Like

1 dolar provizije na 30 dolara je oko 3%, što je standardna provizija za plaćanje karticom.

Na Advcash-u (moj refferal link za registraciju, molim da iskoristite, hvala :grin:) je trenutna provizija 3.5% (u martu su imali promociju, pa je bila 2.5% kao na slici ispod).

To znači da za 1000 eura depozita treba da platite 1035 eura.
Ako slučajno imate račun na svoje ime u nekoj od zemalja EU (tj. onih čije banke mogu da vrše SEPA transakcije), imate mogućnost da platite nevjerovatnih 1 euro provizije.
Hrvatska podržava SEPA, a BiH i Srbija ne.

@hcerim ako nađeš neki način da se iz BiH ili Srbije radi depozit na mjenjačnice putem SWIFT instrukcija, javi. Siguran sam da ima još zainteresovanih.

Referal link za registraciju na AdvCash (klik = hvala :blush:)
Disklejmer: nije mi cilj da promovišem AdvCash, nego da doprinesem onim što sam saznao te da, ako nekome to bude koristilo, budem barem malo “nagrađen” :grin:

Edit: provizija za uplate karticom na AdvCash vise nije 2.5 nego 3.5%, jer im je u martu istekla promocija.

1 Like