Kripto friendly zemlja proširuje mogućnosti plaćanja bitcoinom

Općina Zermatt sada je druga lokacija u Švicarskoj na kojima je poreznim obveznici službeno omogućeno plaćanje poreza bitcoinom (BTC).

Kako bi omogućili novu opciju plaćanja poreza, vlasti Zermatta sklopile su partnerstvo s jednom od glavnih švicarskih tvrtki koja pruža financijske usluge vezane za kriptovalute Bitcoin Suisse .

Zermatt je počeo prihvaćati bitcoin kao sredstvo plaćanja lokalnog poreza 28. siječnja 2020. godine.

Zahvaljujući partnerstvu, vlasti Zermatta sada mogu promijeniti kriptovalute poreznih obveznika u švicarske franke putem Bitcoin Suissea, koji zatim prebacuje iznos u fiat valuti na općinski bankovni račun.

Porezni obveznici mogu platiti porez putem interneta ili putem uređaja na prodajnom mjestu

Naime, lokalni porezni obveznici moći će platiti porez bitcoinom putem uređaja na prodajnom mjestu koji je instaliran u gradskoj vijećnici Zermatt ili putem mrežnog portala za plaćanje. Međutim, kako bi platili porez bitcoinom online, porezni obveznici morat će se izravno prijaviti Poreznom uredu.

Gradonačelnik Zermatta Romy Biner-Hauser istaknuo je kako se novom opcijom plaćanja poreza želi zadovoljiti povećana potražnja za plaćanjem poreza bitcoinom:

  • Inovativni, pionirski duh jedan je od zaštitnih znakova Zermatta, stoga nas veseli što stanovnicima možemo ponuditi rješenja koja im trebaju.

Prije Zermatta, prednost kriptovaluta prepoznao je grad Zug te tako postao prvi u Švicarskoj koji je prihvatio uplate u bitcoinu. Taj kripto friendly grad počeo je u svibnju 2016. prihvaćati plaćanja bitcoinom za određene gradske usluge, kao što su komunalne naknade.

I dok Švicarska nastavlja sa širenjem kriptofinancijskih usluga u smislu plaćanja poreza bitcoinom, neke vlasti smatraju da je takva opcija previše rizična zbog velike volatilnosti bitcoina.

Primjerice, 8. siječnja američke zakonodavne vlasti u New Hampshireu povukle su prijedlog zakona koji bi državnim agencijama omogućio prihvaćanje kriptovaluta kao jedan oblik plaćanja poreza. Prema zakonodavnim vlastima, inicijativa je bila “neprimjerena zakonodavstvu”, jer cijena bitcoina nije stabilna.

1 Like

Bravo za Zermatt :+1:

1 Like