Kongresi koji su ili će obilježiti 2017. godinu!

Čak je i prerano pisati o impaktu koji su i koji će ostaviti ovogodišnji hakerski kongresi diljem svijeta. Neki izrazito kvalitetni prođu skoro neopaženo zbog manjka reklamnog prostora, dok drugi prolaze zbog ekstremno izgrađenog brenda.

Jedna stvar im je zajednička - sve ih vrijedi obići!

Ako uživate u rješavanju problema ili traženju rješenja, slušanju dugotrajnih panela o svijetu kompjutera, tehnologije i kriptološkog svijeta. donosim Vam par prijedloga gdje provesti zimski period, a da nisu klasična zimovališta.

1. BalcCon (Novi Sad, 2k17.)

Već pet godina, BalcCon Computer Congress zauzima posebno mjesto u regionskoj mapi kongresa. Iako je prošao za ovu godinu, nikada nije kasno da se iduće godine odvažite i krenete putem Novog Sada, domaćinske atmosfere i mnoštva pametnih glava koje će sigurno prenijeti svoje znanje bez sustezanja. Možete volontirati i tako pomoći radu kongresa ili jednostavno kupiti kartu i tako pomoći dalji rad.

Zašto ga favoriziram?

Svjetsko, a naše!

Poster za kongres 2k17.

https://2k17.balccon.org/posterA0.pdf

Web page:

https://2k17.balccon.org/index.php?title=Press_kit

2.) SHA 2017.

Ovogodišnji SHA je, prema mom skromnom mišljenju, bio nevjerovatno posjećen sa panelima koji su plijenili pažnju svih posjetilaca - onih offline i onih online. SHA je kongres koji je dobio ime po kriptografskoj hash funkciji (Secure Hash Algorithm) i organizuje se svake četiri godine. Ako Vam hakersko kampovanje u Nizozemskoj zvuči kao fantastično provedena sedmica augusta, onda spremite svoje kofere za 2021. godinu i naoštrite moždane vijuge!

Web page: https://sha2017.org/

Link za panel diskusije: https://www.youtube.com/channel/UCHmPMdU0O9P_W6I1hNyvBIQ

3.) HCPP - Liberate 2017.

Kao kriptoanarhistkinja, posebna ljubav ide za Hakerski kongres Paralelnog Polisa. O HCPP-u se ne treba puno pričati, mjesto za sve fanatike kripto-valuta i onih koji tek ulaze u svijet istih. Popijte kafu za Vaše Bitcoine, kupite majice, razglednicu sa likom Snowdena i upoznajte posvećenike idealu kriptoanarhije. Karte za ovu godinu su rasprodane u roku od par dana, sa informacijom da je posljednja prodana za čak 1 BTC.

Ako Vas put navede u Prag, mjesto na kojem se osjećate kao kod kuće je u srcu Delničke.

Web page: www.hccp.cz

4.) CCC - Chaos Communication Congress

Ko ne bi želio da učestvuje na jednom od najstarijih i najpoznatijih kongresa? 34. kongres CCC (Chaos Computer Club) se ove godine seli u Leipzig sa mnoštvom zanimljivih tema za obraditi! No, teorija je super, ali praksa je još bolja. Na licu mjesta možete postati aktivan učesnik, pokazati svoje znanje i kreirati svijet u kojem želite da živite po starom, dobrom cypherpunku. Karte su u prodaji, a kongres se održava od 27.-30. decembra. Ne postoji bolje mjesto za doček 2k18-e godine!

Event stranica: https://events.ccc.de/

Sigurno je da postoji još mnoštvo kongresa koji su obilježili ili će obilježiti 2017. godinu. Ako imate svog personalnog favorita ili ste bili na nekom od navedenih, podijelite Vaše utiske i promišljanja o istima u komentarima ili čak sopstvenim člankom!

#staysafe
2 Likes

Fine informacije, pogotovo za one koji nisu znali da se ovakvi kongresi dešavaju po svijetu, a i bliže :slight_smile:

Good to have you back, Cat

2 Likes

CryptoAVNOJ, cuo sam da se odrzao u Jajcu u BiH, skoro nekad… :smiley:

2 Likes

Svjetsko, a naše [sub]regionalno :smiley:

1 Like