Crypto.ba

Koju debitnu katicu uzeti za BIH?

Tema nije baš vezana za kripto, izvinjavam se na tome.

Da li se kod nas može uzeti debitna kartica u EURO valuti kod koje nema provizija prilikom plaćanja i konverzija?
Trenutnu karticu koju koristim je u KM i svaki put mi vrši konverziju u USD/EUR i plaćam naknade za konverzije. Nakupi se to pa bi volio to izbjeći ili smanjiti ako može.

Kakva su vaša iskustva?

Ako šalješ van države, onda je nemoguće da izbjegneš konverziju KM, jer druge države ne primaju KM kao sredstvo plaćanja.

Svaka ima konverziju zbog razlike u valuti ili mjesta kupovine van države. Imaš eur Payoneer karticu radi. Konverzija je 3.5 posto. Nema ostalih troškova.

Da li mogu imati karticu u EUR valuti i samim tim izbjegavam konverziju u taj isti EUR?

Izbjegavanje je moguce samo ukoliko koristis nesta tipa Skrill,Transferwise,Monese i Revolut,acc mozes uraditi u EUR ali onda placas karticom po BH i konvertuje se iz EUR u BAM po srednjem kursu,ali bojim se da niti jedni od ovih sto sam naveo ne salju kartice u BH,Monese salju u Hr a za Payoneer nisam siguran imaju li Eur acc ,kad je meni trebalo imali su samo u dolarima a i acc se placa 25 € godisnje,Skrill 1o €

1 Like

Payoneer ima virtualne bank račune eur gbp usd jen australijski dolar kanadski dolar, i kartica im radi u BiH. Možeš primiti pare na te račune ali u toj valuti, ne mogu se miješati valute, tj računi sami ne podržavaju konverziju. Ručno morate uraditi sa svih valuta transfer na račun za koji je vezana kartica, u eur recimo. Tročak konverzije odnosno ino korištenja se ne može izbjeći, jer te kartice naše ili bilo koje tržište posmatraju kao nerezidentno, ili po državi ili po valuti. Payoneer naplaćuje 3.5 posto konverzije na bilo koje plaćanje pos ili online, a na atm imate dodatni trošak od atm domaćeg koji vam se ugradi u transakciju. Sve u svemu odlična kartica, sa tim što ne podržavaju crypto izvore za punjenje računa i kartice.

Hvala svima na odgovorima!

1 Like

Kako moze biti dobra kartica kad je provizija 3,5 % na sve transakcije i plus godisnje odrzavanje je 25 ili 35 € i plus ako zelis dici lovu sa ATM-a to te opale po usima?
Moze biti jedino dobra ako bolje u BH nije dostupno :smiley:

1 Like

A trenutno ADVcash je izgleda vratio se na tron gdje mu je i mjesto.

šta godišnje održavanje, nije to kartica od BiH lihvara, nema nikakvog održavanja sem te provizije za konverziju koju ima apsolutno svaka kartica, kako misliš plaćat u različitim valutama i da te to dođe besplatno, ni u gotovini nije besplatno, dobiješ po kupovnom kursu sa ugrađenom provizijom…bolja je bilo koja koja je izvan BiH sistema lihvarenja banaka i porezne u tome je poenta

Evo potvrda godisnje odrzavanje kartice je 25 € tj 29.95 $

1 Like

Ja sam sad htio napisati, da ima FEE godišnji, tako da @slesh ovdje nije provjerio dovoljno informacija.

1 Like

Iako ima alo to podijeli se na 12 mjeseci dođe ništa…jer meni do sada nikakvo mjesečno održavanje za karticu nisu naplatili…a vidjet ćemo hoće li to za godinu. Mislim da je to ako ne koristi se kartica pa ti ko penal naplate.

Crypto.ba © est. 2017 United Fintech Freaks - UFF