Kimchi Premium BITCOIN-a

Takozvani “Kimchi Premium”, razlika između cijene Bitcoina na južnokorejskim burzama u odnosu na međunarodnu cijenu porasla je na 23% prije nego što je pala na otprilike 14% u vrijeme pisanja ovog članka. To je značilo da je BTC 5. travnja u Južnoj Koreji trgovao za gotovo 70 tisuća američkih dolara, dok je međunarodna cijena bila oko 58 tisuća američkih dolara.

Vrhunac od 23% najviši je otkad je premija 8. siječnja 2018. pogodila 47,3%, prema podacima koje je prikupio Vetle Lunde iz tvrtke Arcane Research. BTC je pao za 51% u sljedećem mjesecu. To je neke investitore zabrinulo da premija znači ludilo za kupnjom prije tržišta medvjeda u stilu 2018. koje je započelo u siječnju te godine i zabilježilo pad BTC-a za 73% tijekom sljedećih 12 mjeseci.

S druge strane, premija se proširila na 19,3% 5. siječnja i 22,2% 17. ožujka 2017. Bitcoin je skočio za 16% i 25% u sljedećim mjesecima, što ukazuje da je jedini odlučujući korak povećanja premije ta potražnja jer se BTC povećao u Koreji.

Pad poput noža na premiju od 14%, koja je i dalje povijesno visoka, vjerojatno je posljedica toga što je stranka napokon provalila arbitražni zakon. Bithumb, jedna od najvećih burzi u Južnoj Koreji, zabilježila je ogroman priljev u svoje Bitcoin novčanike u odnosu na prosječni priljev u posljednjih nekoliko dana. Vjerojatno su arbiteuri kupili BTC, a zatim ga poslali Bithumb-u da bi se prodao uz premiju.

Čvrsta kontrola kapitala

Premija dolazi iz maloprodajne potražnje Južne Koreje za bitcoinom u kombinaciji s zatvorenim razmjenama u zemlji i strogom kontrolom kapitala što otežava Južnokorejcima da razmijene svoju valutu za drugu. Kontrole kapitala sprječavaju potencijalne arbitere da kupuju Bitcoin na međunarodnim tržištima sa stranom valutom, a zatim osvoje imovinu na južnokorejsku burzu i unovče za lokalnu valutu.

Isto tako, zatvorene burze otežavaju ne-Južnim Korejcima otvaranje računa s burzama u zemlji, čime zaključavaju međunarodno tržište od arbitriranja premije.

Izvan Bitcoina

Južnokorejska premija za kripto imovinu seže i izvan Bitcoina. ETH, UNI i drugi pokazuju slične skokove, što sugerira da Južnokorejci ne favoriziraju posebno jednu kriptovalutu, već sektor kao Cjelinu.

IZVOR:

1 Like