Kako sjevernokorejski hakeri iskorištavaju Bitcoin blockchain da bi nadmašili zakon

Kripto hakeri koriste tehniku 'piling chain ili ljuštenje lanca" za pranje miliona dolara u Bitcoin-u. Evo kako to rade.


Nedavno je američko Ministarstvo pravosuđa optužilo dvojicu kineskih državljana, Tiana Yinyina i Li Jiadonga, za pranje ukradenih kriptovaluta u vrijednosti više od 100. miliona dolara, kako bi koristili njihovim navodnim ko-zavjerenicima u Sjevernoj Koreji. U odgovarajućim dokumentima koje je američka vlada izdala također se navodi da državni hakeri Kim Jong-una stalno razvijaju svoju taktiku, često upotrebljavajući takozvane „lance za ljuštenje“ kako bi prikrili svoje tragove.

Philip Gradwell, glavni ekonomist kompanije za analizu blokchaina Chainalysis, objasnio je da su lanci ljuštenja prirodno obilježje blokova tj. „Neiskorišteni izlaz transakcije“, kao što je Bitcoin. To je zato što se, kada se vrijednost prenosi s jednog entiteta na drugi na UTXO blok lancu, „prijenos promjene“ gotovo uvijek istovremeno generira.

„Transfer promene nastaje zato što Izlaz transakcije mora uvek biti u potpunosti potrošen, slično kao što ne možete da platite račun sa 10 KM na dva dijela da biste nekome platili 5 dolara. Dakle, ako šaljete iznos manji od iznosa transakcije drugom entitetu, preostali dio - „promjenu“ pošaljete na drugu adresu koju kontrolirate, na isti način na koji biste dobili povrat od trošenja 5 KM uz račun od 10 KM “, Gradwell je objasnio.

“Lanac ljuštenja” nastaje kada entitet izvrši svoj sljedeći prijenos iz promjene prethodnog prijenosa i pošalje ga na novu adresu, rekao je. Kao rezultat toga, dobivaju se dvije adrese promjena vezanih zajedno, s tim da je plaćanje skinuto s svake poslane primatelju. Ako entitet izvrši daljnji prijenos s najnovije adrese za promjenu i pošalje ga na novu, onda se dodaje još jedan lanac ljuštenja.

Tako zapravo treba raditi sistem, a lanci ljuštenja su uobičajeni. Međutim, Gradwell je rekao da kad ih osobe koje peru novac koriste „ne šalju transfer drugom entitetu kada skinu Bitcoin sa svoje adrese za promjenu. Oni jednostavno dijele svoja sredstva na manje iznose, na način da, pojednostavljeno, izgleda kao da su neki od fondova mogli promijeniti ruke. U stvari, oni ipak nisu.

Vjerovali ili ne, stvari odavde postaju eksponencijalno komplicirane. Kad se lanci ljuštenja postanu vrlo dugački i kreću se novi iz Bitcoin-a koji je već oguljen, počinju se pojavljivati „lančići ljuštenja“.

Zbog toga je agencijama za provođenje zakona i kripto-zaštitnim firmama teško pratiti ovu aktivnost i otkriti jesu li sredstva zapravo promijenila ruke ili ih je osoba koja pere novac jednostavno preselila putem lanca ogulivanja koji oni kontroliraju. A kripto-hakeri neprestano pojačavaju svoju igru, koristeći duže i složenije lance za ljuštenje.