Kako kreirati Bitcoin Lightning wallet

Ukoliko ste imali priliku slati Bitcoin, primjetili ste da i nije baš povoljan za plaćanje kada su u pitanju artikli sa niskim cijenama, što ga čini skoro bezvrijednim za mikro transakcije.

Da bi poslali 10.000 sats (0.0001 BTC), sa Binance, naplatiće vam 40.000 sats (0.0004 BTC), što je totalna nebuloza.

Preko Lightning mreže kada šaljete sredstva, naknade za transakciju su drastično umanjene, gdje sam uspješno poslao 1000 sats, fee je koštao 3 sats.

Prije par godina pojavila se ideja koja je danas poznata kao Lightning Node (LN), sidechain tehnologija koja ima cilj da omogući Bitcoin transakcije bez puno naknade uz odlične brzine transakcije.


Trenutno ova tehnologija je još u početnoj fazi, te su se dešavali bugovi gdje su ljudi gubili svoja sredstva koja su stavili kao kolateral u LN kanal, što je odmah na startu dalo negativne ocjene mnogih kripto korisnika.

Međutim, problem na početku je bio, kada se aktivni node ugasi ili bilo šta da se desi sa serverom na kojem je LN node, sredstva koja su bila u kolateralu mogu biti izgubljena ako nije urađen pravilan backup kanala, kao i Bitcoin novčanika koji ste podesili prije LN podešavanja.

Novije verzije LN novčanika imaju jako dobre sisteme za zaštitu novčanika kao i kanala u kojem je vaš kolateral, gdje se riješava problem gubitka sredstava.

Kako bi imali aktivni Lightning node potrebno je imati:

  • Bitcoin full node/wallet
  • Bitcoin Lightning node
  • Bitcoin Lightning desktop wallet radi inicijalne postavke.
  • Bitcoin Lightning mobile wallet radi lakšeg plaćanja

Svi znamo koliko je potrebno prostora da bi se instalirao Bitcoin full node, ali srećom postoje načini u kojim izbjegavate skidanje kompletnog Bitcoin blockchaina, što olakšava kompletnu proceduru.

U ovom tekstu izdvojićemo ZAP Lightning novčanik, te ćemo proći kroz korake instalacije u kojem on sinkronizuje Bitcoin blockchain kao Electrum novčanik.

Kako bi započeli proceduru, preuzmite ZAP wallet za vaš operativni sistem.

Kada preuzmete wallet, instalirajte ga i pokrenite ZAP novčanik.
Zatim dobićete opciju kreiranja novog walleta, nakon čega ćete dobiti 24. riječi tzv. seed riječi uz koje ćete lako vratiti novčanik i sredstva u slučaju kvara servera ili slično.


24. riječi koje dobijete, obavezno prepišite na papir, ne želite digitalnu kopiju, vjerujte mi…

Nakon što ste prepisali riječi, te ih par puta provjerili, kliknite “next” gdje ćete uraditi sistem provjere zapisanih riječi. Prepišite tri riječi pod rednim brojem kako bi verifikovali da ste dobro prepisali sve.

U sljedećem koraku upisujete lozinku koju želite da koristite za ovaj novčanik, savjetujem da i ovo zapišete na isti papir gdje su i seed riječi.
U sljedećem koraku upisujete ime walleta, zatim ćete dobiti opciju načina zaštite walleta i kanala sa kolateralom. Ukoliko odaberete lokalno, obavezno uradite backup kanala na externi uređaj, a postoji opcija i preko google drive da radi backup. Ono što je bitno je da i ako se neko dočepa tih podataka, neće moći puno napraviti bez vaše šifre za wallet koju ste kreirali i zapisali na papir.

Sada će novčanik krenuti da sinkronizuje Bitcoin blockchain i pokazaće vam vašu Bitcoin adresu na koju morate poslati sredstva za kolateral.

Šaljite ono što ste spremni izgubiti, zapamtite, ova tehnologija je još uvijek u razvoju!

Kada se pojavi Bitcoin koji ste poslali na ZAP novčanik, tada otvarate kanale u kojem definišete količinu Bitcoina u kolateralu (sredstva će biti zaključana dok je kanal otvoren).

Kako bi vidjeli trenutne aktivne kanale u LN mreži pogledajte mapu kanala i nodova na koje se možete povezati sa vašim balansom.

Da bi mogli slati Bitcoin putem LN mreže, morate se povezati putem kanala sa nekim od aktivnih nodova, preporučujem da se povežete na naš LN node, posjetite
https://pay.crypto.ba/embed/21rQomqW74eL6gLy8fV8JX55Pa3juHns9f3h6tvnV7R6/BTC/ln

Zatim klikom na ID kopiraće vam isti, koji onda unosite u ZAP novčalniku kada otvarate kanal, unosite količinu Bitcoina koji želite da prebacite u LN mrežu, zatim se povezujete sa našim LN nodom.

Potrebno je samo jednom da se povežete na neki node, nebitno koji, nakon čega dobijete pristup kompletnoj LN mreži.

Video koji solidno objašnjava LN mrežu

Nadam se da ćete mi se priključiti ako imate šta dodati na ovu temu koja je opširnija nego što sam mislio :slight_smile:

NAPOMENA:
Pošto je još uvijek sve u ranoj fazi, uvijek postoji mogućnost da vam se sredstva izgube zbog nekog bug-a ili slično. Radite sve na svoju odgovornost, svu odgovornost za vaša sredstva preuzimate vi, ja sam tu samo da vam pokažem tehnologiju