Kad je nastao Bitcoin?

Bitcoin je teoretski osmišljen u znanstvenom radu objavljenom 2008. godine. Identitet autora koji se potpisao sa “Satoshi Nakamoto” je nepoznat. Bitcoin mreža u praksi počinje sa radom u januaru 2009. godine.

U samim početcima Bitcoin mreža je bila sklona pogreškama. U 2009. godini pronađena je pogreška u ranom Bitcoin klijentu što je dopustilo stvaranje velikog broja bitcoina. U martu 2013. tehnički kvar je izazvao podjelu Bitcoin mreže na dva neovisna dijela. Šest sati dvije različite Bitcoin mreže su radile paralelno, svaka sa svojom verzijom povijesti transakcija. Programeri Bitcoin sustava pozvali su na privremenu obustavu prometa, što je izazvalo oštar pad cijene. Normalni način rada je obnovljen kroz nekoliko sati.

Veće web stranice počele su prihvaćati Bitcoin otprilike 2013. WordPress je započeo u novembru 2012. godine nakon čega slijede OKCupid u aprilu 2013., Atomic Mall u novembru 2013., TigerDirect i Overstock.com u januaru 2014. godine, zatim Expedia je u junu 2014. Određene neprofitne ili interesne skupine, kao što su Electronic Frontier Foundation dopuštaju Bitcoin donacije. Vlasnik trgovine Overstock.com je 2014. godine izjavio da ta trgovina ima dnevni promet od 20-30 hiljada dolara od kupaca koji plaćaju Bitcoinom.[7]

Prve veće policijske i pravosudne akcije protiv onih koji zloupotrebljavaju Bitcoin sistem kreću u januaru 2013. u SADu. Imovina koja pripada online berzi Mt.Gox zaplijenjena je od strane američkog Ministarstva državne sigurnosti, a Silk Road ilegalna trgovina je zatvorena od strane FBI-a.

U oktobru 2013. kineski internetski gigant Baidu je uveo plaćanje Bitcoinom. Tijekom novembra 2013, Bitcoin berza osnovana u Kini “BTC China” je pretekla japansku berzu Mt. Gox i europsku tj. Slovensku online berzu Bitstamp i postala najveća Bitcoin berza po količini trgovine. Dana 19. novembra 2013. vrijednost Bitcoin na berzi Mt. Gox je skočila na vrhuncu US$ 900 dolara nakon što je na ročištu odbora Senata SAD-a je bilo rečeno da su virtualne valute legitimna financijska usluga. Na isti dan, jedan Bitcoin je vrijedio više od RMB 6780 ¥(US $ 1100) u Kini. Dana 5. decembra 2013. godine Narodna banka Kine je zabranila kineskim financijskim institucijama korištenje Bitcoin valutnog sistema. Nakon objave, vrijednost bitcoina je pala i Baidu više ne prihvaća Bitcoine za određene usluge. Kupnja u stvarnom svijetu roba s bilo kojom virtualnom valutom je u Kini ilegalna barem od 2009.

Ali sve se promjenilo tako što je u 2016 i 2017. godini Kineska vlada počela ulagati u Blockchain tehnologiju, kao i zemlje kao što su Amerika, Švicarska, Indija, Japan i drugi, što će rezultirati boljem usvajanju kripto valuta.