Još jedna tužba za Ripple/XRP

Bitcoin Manipulation Abatement, LLC najnoviji je tužitelj koji pokušava dobiti sud da odgovori na pitanje u iznosu od milijardu dolara: Je li XRP sigurnost?

image

Nova tužba pokrenuta je protiv Ripple i njegovog izvršnog direktora Brad Garlinghousea koje tvrde da su napravili kršenje zakona o vrijednosnim papirima u vezi s prodajom i marketingom XRP-a.

U tužbi se navodi da je Ripple stvorio kripto valutu XRP s jedinom svrhom kako bi obogatio svoje osnivače i nekolicinu drugih ljudi.

Tužba, podnesena u petak na Okružnom sudu Sjeverne Kalifornije, tvrdi da je XRP, treća najveća kriptovaluta po tržišnom ograničenju, prema podacima koje je prikupio Nomics, plasiran javnosti kako bi prikupio više od milijardu dolara. Kako bi potaknuo potražnju, Ripple je dao “litaniju lažnih i pogrešnih izjava o XRP-u”, navodi se u tužbi.

Žalbu je podnio odvjetnik Pavel Pogodin preko njegove kompanije Consensus Law koja se nalazi u Isla Verdeu, Portoriko. Tužitelj je Bitcoin Manipulation Abatement LLC, znatiželjni entitet koji gotovo uopšte nema internetsko prisustvo. Prema javnim evidencijama, entitet je osnovan u martu 2019. godine, a sam Pogodin naveden kao “rezidentni agent”.

Zar još ljudima nije jasno da je XRP nastao na istim temeljima kao dosadašnji sistem, pretvarajući se da je kripto valuta…

7. stvari koje vam niko ne govori o XRP-u