Izvršni direktor PayPala otkriva planove za novu kripto jedinicu

Dan Schulman iznosi detalje o PayPalovim kripto ambicijama, planovima za “super aplikaciju” i hoće li tvrtka uskoro kupiti Bitcoin.

Tvrtka je prošlog mjeseca objavila financijske rezultate u četvrtom tromjesečju 2020. zahvaljujući spektakularnom rastu u svojoj osnovnoj aplikaciji i Venmo jedinici te uspjehu nove usluge kupnje-plaćanje-kasnije. Tvrtka očekuje još veću 2021. godinu jer pandemija navodi sve više potrošača da prihvate e-trgovinu i potpuno se odvrate od gotovine.

Međutim, ništa od toga ne znači da se izvršni direktor Dan Schulman odmara.

U ekskluzivnom intervjuu za Decrypt, Schulman je objasnio kako se PayPal utrkuje u usvajanju sljedeće ere financijske tehnologije, uključujući i pokretanje poslovne jedinice posvećene kriptovalutama, prvi put najavljenu prošlog mjeseca.

“Postoji tona prilika da budemo korisni u stvaranju te sljedeće generacije infrastrukture”, rekao je Schulman. “O tome se radi u ovoj poslovnoj jedinici.” Dodao je kako je dio misije “unapređivanje korisnosti digitalnih valuta”.

Nova jedinica uključuje transfere iz dijela temeljnog tehnološkog tima tvrtke, a vodi ga savjetodavni odbor koji obuhvaća stručnjake za tehnologiju, kriptovalute i regulaciju. PayPal je u prošlosti također blisko surađivao s Wencesom Casaresom, bivšim članom uprave i osnivačem bitcoin tvrtke Xapo, koja je legenda u kripto krugovima. “Potaknuo nas je da pogledamo sve oblike različitih struktura koji bi se mogli pojaviti”, primijetio je Schulman.

Ispada da je i sam Schulman jezičan u svijetu kriptovaluta. Opisuje kako PayPal-ova kripto jedinica eksperimentira s pametnim ugovorima i testira Ethereum i druge blokčeine kao potencijalne kandidate koji pomažu tvrtki da poboljša plaćanja i druge transakcije.

Schulman kaže da će se PayPalovi kriptopokušaji, koji trenutno iznose samo nuđenje Bitcoina i pregršt drugih kriptovaluta, uskoro proširiti i izvan “kupnje, prodaje, držanja”.

Na široj razini, Schulman je izrazio frustraciju zbog toga kako digitalizacija financijskog sustava nije uspjela smanjiti troškove za potrošače, napominjući da je prosječna “stopa preuzimanja” za transakcije tvrdoglavo ostala na 2,8%. Dodao je da je ova stopa preuzimanja - naknade koje se plaćaju bankama, procesorima kartica i drugim entitetima - obično niža za bogate potrošače, ali može biti i do 5-10% za siromašne.

Prema Schulmanu, nisu samo tvrtke poput PayPala, već vlade i središnje banke koje gledaju kako bi blockchain i druge nove tehnologije mogle sniziti ove troškove.

„Mislim da neke temeljne tehnologije povezane s kriptovalutama - potencijalno neke od osnovnih tehnologija koje središnje banke promatraju - imaju tu prednost od stvarnog uzimanja infrastrukture starog sustava i njezinog moderniziranja kako bismo mogli postići mnogo inkluzivnije društvo ", rekao je.

Hoće li PayPal kupiti Bitcoin za svoju bilancu?

Zanimljivo je da Schulman još ne predviđa da se PayPal pridruži poput Square-a, Tesle i drugih javnih tvrtki koje su nedavno dodale Bitcoin u svoje korporativne riznice.

“Nije nužno visoko na našem radarskom zaslonu”, rekao je. “Ne moraju nam se sviđati usponi i padovi onoga što se može dogoditi ako uložite u određenu klasu imovine.”

Schulman je dodao da PayPal želi zadržati slobodan novac za potencijalne akvizicije, uključujući one u kripto području. Posljednjih mjeseci medijske glasine ukazuju da je tvrtka istraživala kupnju tvrtki za kripto pohranu BitGo i Curv.

‘Super aplikacije’ i budućnost digitalnih novčanika

Schulmanovi komentari na kriptovalute dolaze u trenutku kada se PayPal i rastući popis drugih fintech kompanija - uključujući Square, Coinbase, Apple i Stripe - natječu za redefiniranje digitalnih novčanika kao više od alata za povremena plaćanja. Na nedavnom pozivu za zaradu, Schulman je predstavio ideju PayPala kao “super aplikacije”.

Tijekom nedavnog dana za investitore, Schulman je objasnio da PayPal predviđa “super aplikaciju” koja nudi skup značajki za koje bi nekoć trebao niz različitih aplikacija. Uključuju alate za plaćanja, kupovinu, financijske usluge i “čak i nove oblike digitalne identifikacije”.

Dolazak takve “super aplikacije” također bi predložio SAD-u potrošači su spremni usvojiti popularne trendove u Aziji. Na primjer, u Kini super aplikacija WeChat nije samo novčanik za plaćanje već i društvena mreža i platforma za trgovinu. U Sjevernoj Americi, međutim, većina potrošača i dalje više voli prevlačenje plastičnih kartica ili gotovinu za kupnju, pa će možda biti teška bitka nagovoriti ljude da prihvate iskustvo nalik WeChatu.

Unatoč tome, pojavljuju se potencijalna sjemena takve transformacije. Venmo, kao i aplikacije za trgovanje poput Robinhood i Public, već nudi snažnu komponentu društvenih medija. U međuvremenu, poput PayPal-a i Square-a pojavljuju se kao primarni portal za plaćanje milijunima trgovaca i s vremenom bi mogli poslužiti kao plaže tim tvrtkama kako bi proširili svoj marketinški doseg do potrošača.

“To je ekosustav koji se trenutno prilično dramatično razvija”, kaže Schulman koji napominje da PayPalova baza korisnika trenutno uključuje 377 milijuna digitalnih novčanika i da tvrtka radi na načinima da konsolidira širok spektar alata za plaćanje - od kreditnih kartica trgovine do hotelskih nagrada - u jednu aplikaciju.

Međutim, jedan od izazova za ambicije PayPalove super aplikacije može doći u obliku natjecanja. Iako bi PayPal mogao favorizirati pojavu jedne višenamjenske aplikacije - i iako bi mnogi potrošači to smatrali prikladnim - konkurenti tvrtke vjerojatno joj neće pomoći da postigne taj cilj. Povijest aplikacija i Silicijske doline često se vrtjela oko tvrtke koja želi stvoriti “vrtove sa zidovima” u kojima mogu kontrolirati korisničko iskustvo (Apple je po tome poznat), a PayPalovi konkurenti vjerojatno gaje slične vlastite ambicije.

Schulman filozofira prema izazovu, rekavši da PayPal ostvaruje brojna partnerstva koja će pomoći tvrtki da proširi svoj domet. Također se zalaže za to da tvrtke usko surađuju s vladama kako bi izgradile novu eru plaćanja i financijskih usluga.

“Ako prijeđemo na ove nove tehnologije, ako prijeđemo na više digitalnih valuta središnje banke … kakve bi dobre stvari to moglo osloboditi?”

Izvori: