Crypto.ba

Izrael i Palestina istražuju digitalne valute

Dvije države istodobno istražuju kripto ali iz različitih razloga.

Palestina i Izrael možda nisu bliže miru, ali dvije države imaju barem jedno zajedničko: obje gledaju u digitalne valute.

Bloomberg je u četvrtak izvijestio da je Palestinska monetarna uprava pokrenula dvije studije o izvodljivosti palestinske digitalne valute.

Digitalna valuta Palestine smanjila bi ovisnost o izraelskom šekelu, na koji se oslanjala od potpisivanja Pariškog protokola o ekonomskim odnosima s Izraelom 1994. godine.

Kao dio dogovora, Palestina se složila da neće izdavati vlastitu valutu. Protokol je trebao trajati pet godina i potpisan je s dojmom da će države prijeći na rješenje dviju država.

Gotovo tri decenije kasnije, malo je napredovalo u razgovorima. Veliki dio Palestine pod vojnom je blokadom, a palestinska ekonomija i dalje se oslanja na izraelski šekel, američki dolar i jordanski dinar.

Digitalne valute podržane od države, poznate i kao digitalne valute središnje banke (CBDC), ne oslanjaju se nužno na blockchain, ali mogu nadahnuti tehnologiju distribuirane knjige koju je popularizirala.

Raja Khalidi, direktor Palestinskog instituta za istraživanje ekonomske politike, rekao je za Bloomberg da “makroekonomski uslovi ne postoje da bi palestinska valuta - digitalna ili drugačija - mogla postojati kao sredstvo razmjene.”

Međutim, ako Palestina izda vlastitu valutu, gest bi „poslao politički signal da pokaže izgled monetarne autonomije od Izraela“.

U međuvremenu, u zapadnom Jeruzalemu
Izrael također istražuje svoju digitalnu valutu - i to je puno dalje u istraživanju. U maju je država zaključila da bi digitalni šekel mogao pomoći njenoj ekonomiji.

Ove je sedmice Izraelska banka priopćila da država testira blok-lanac Ethereum za vlastiti CBDC.

Dok dvije suparničke vlasti u Jeruzalemu istražuju digitalne valute središnje banke, ekstremisti u Gazi koriste decentralizirane kriptovalute kako bi u potpunosti zaobišli državu.

Hamas je postao de facto upravljačka vlast u Gazi nakon izbijanja sukoba 2007. Iako se široko smatra terorističkom organizacijom, on nadgleda obrazovanje i zdravlje Palestinaca na ratom zahvaćenoj teritoriji. Organizacija je izvijestila o porastu donacija Bitcoina tokom dvotjednog sukoba s Izraelom prošlog mjeseca.

Izvor: Israel and Palestine Are Exploring Digital Currencies - Decrypt

Crypto.ba © est. 2017 United Fintech Freaks - UFF