IBM Signs 6 Banks to Issue Stablecoins and Use Stellar's XLM Cryptocurrency -

Fina vijest, jako fina vijest :slight_smile:

Google translate:

IBM privlači svoje klijente za bankarstvo korak bliže kripto valutama.

Najavljeno u ponedjeljak, šest međunarodnih banaka potpisalo je pisma namjere za izdavanje stabilnih kovanica ili žetona potpomognutih fiat valutom, na World Wire, IBM-ovoj platnoj mreži koja koristi Stellar javni blockchain. Mreža obećava da će regulisanim institucijama omogućiti prelazak vrijednosti preko granica - doznake ili devizne transakcije - brže i jeftinije od naslijeđenog korespondentskog bankarskog sistema.

Do sada su identifikovane tri banke - RCBC sa Filipinima, brazilski Banco Bradesco i Banka Busan iz Južne Koreje - ostatak, koji će uskoro biti imenovan, ponudit će digitalne verzije eura i indonezijske rupije, “čekaju regulatorna odobrenja i druge kritike “, rekao je IBM.

Mreža je počela sa radom u ponedjeljak, iako dok banke čekaju blagoslove svojih regulatora, onaj stabiloklon koji se trenutno nalazi na World Wire-u je ranije najavljen token marke američki dolar koji je stvorio Stronghold, startup sa sjedištem u San Franciscu. “Mi kažemo” ograničena proizvodnja “,” rekao je Jesse Lund, šef IBM-ovog bloka za finansijske usluge, o statusu projekta.

Zaista, dok kovanica Stronghold-a sa USD-om trenutno služi kao rampa za zlatne novine, u SAD-u još nema mjesta za isplatu / isplatu. U tom smislu, IBM je dobio “povoljan verbalni odgovor” od američkih regulatora , rekao je Lund.

"Tako da počinjemo sa tržištima izvan SAD-a, ali neće biti dugo prije nego što SAD dodamo kao operativnu krajnju točku. To će biti negdje ove godine; Doći ćemo do njega, u trećem kvartalu, četvrtom kvartalu, tako nešto ”, rekao je on.

Ipak, World Wire platforma ima lokacije za plaćanje u 72 zemlje, sa 48 valuta i 46 „bankarskih krajnjih tačaka“ (koje uključuju banke i odašiljače novca) gdje ljudi mogu slati ili primati gotovinu, rekao je IBM.

Pored izdavanja vlastitih žetona, aranžman otvara mogućnost banaka koje koriste lumene, izvorni znak Stellar blockchaina, koji se može koristiti kao „most valuta“ kada je teško trgovati jednom vrstom fiata za drugu. Takođe, World Wire “može podržati i druge kripto”, ali trenutno podržava samo lumene, jer finansijske institucije odlažu nestabilnost kripto valuta, rekao je Lund.

Međutim, što se tiče uzdizanja stabilnog univerzuma sa bankom, Lund ima veliku viziju. Rekao je CoinDesk,

“Kako se više stabilizatora pojavljuje, cijela ideja o deviznom kursu se vremenom mijenja. Trudimo se da proširimo ekosistem stabilnih kovanica koje će uključiti mnogo više banaka i još mnogo više valuta - tako digitalnih predstavljanja fiat valuta - pa čak i, konačno, centralne banke izdale su digitalne valute. "

Zvjezdane performanse

World Wire može biti prvi veliki izlet za IBM i Stellar, ali Big Blue već neko vrijeme tiho radi na tome, kao što je to bio slučaj sa pilotom krajem 2017. godine sa operatorom prijenosa novca pod nazivom KlickEx u južnom Pacifiku.

Sve je to dio ideje bivšeg bankara Lunda o tome kako će IBM odigrati svoju ulogu u budućnosti financijskih usluga.

“Radimo mnogo drugih stvari u privatnom dozvoljenom prostoru, koji je šifra za poslovno blokiranje”, rekao je on. “Ali ovo je drugačiji tip sistema i drugačiji tip mreže, a IBM to saziva. Mislim, ovo je nešto što IBM nikada ranije nije radio. "

Stellar, kojeg je stvorio bivši suosnivač Ripple-a, Jed McCaleb, pravi mnogo hrabrih poteza pod vlastitom parom: pa šta IBM donosi na stol?

Lund je rekao da IBM sebe naziva “mrežnim operatorom”, dok je Stellar zaista protokolarni nivo. Što se tiče uloge IBM-a, ovo uključuje održavanje API-ja za plaćanje i nekih osnovnih sistemskih softvera koji upravljaju računima i novčanim tokovima za sudionike na mreži.

Takođe pomaže da IBM ima veze sa većinom banaka na planeti. Lund je također naglasio da je IBM “jedini provjereni validator u javnoj Stellar mreži danas”, što znači da mnogi drugi čvorovi slušaju njegove čvorove o kojima bi se transakcije trebale pojaviti.

„Pogledajte kontrolnu tablu Stellara i pogledajte validatore IBM-a“, rekao je Lund. „Ima mnogo drugih, ali svi nam vjeruju. Dakle, u modelu konsenzusa, mi smo tamo nekakvo veliko sidro. ”
Novi model prihoda

Pored toga što je gurnuo Stellar i stabilne kolone u kormilarnicu brojnih banaka i regulatora, IBM-ova divizija blockchain također istražuje novi model prihoda sa World Wire-om.

Ovo je vjerovatno pametna strategija jer pritisak na poduzetnike da pokaže barem mogućnost povrata ulaganja postaje opipljiv.

Zaista, portparolka IBM-a je prošle sedmice izjavila za CoinDesk o prelasku prodavca na model “plati-kako-ide”.

“U sledećoj verziji IBM Blockchain platforme, preći ćemo na satnu naplatu zasnovanu na potrošnji, tako da korisnici imaju mnogo veću fleksibilnost u odnosu na troškove i infrastrukturu dok grade blokčain”, rekla je ona.