Hoće li kvantni računari slomiti Bitcoin i Internet? Perspektiva kvantne fizičarke Anastasije Marchenkove

Kvantna fizičarka otkriva da iako kvantna računala ne predstavljaju rizik za rudarenje bitcoina, oni prijete algoritmima koji Bitcoin i internet čuvaju.

U nedavnom videu Anastasia Marchenkova tvrdi da Bitcoin ima ugrađeni dizajn koji ga štiti od entiteta koji koriste kvantne algoritme za brzo kopanje BTC-a.

„Recimo da smo jednog dana zapravo otkrili kvantni algoritam koji bi ovo mogao brže riješiti. Bitcoin je dizajniran za prilagodbu poteškoće ako prebrzo kopamo blokove. Pa čak i da pronađemo ovaj kvantni algoritam, poteškoća bi samo postala teža. "

Međutim, kvantni fizičar upozorava da kvantno računanje predstavlja ozbiljan rizik za kriptografske algoritme koji kriptovalute i internet čuvaju u cjelini.

„Postoje dva uobičajena kriptosustava - RSA i šifriranje eliptične krivulje, a na njih utječu kvantna računala. Kad ste na mreži, podaci koje šaljete šifrirani su, često s ovo dvoje. Obje su osjetljive na napade kvantnih računala, što znači da će dovoljno veliko kvantno računalo predstavljati problem svima na mreži…

Zapravo postoji kvantni algoritam za razbijanje RSA i šifriranja eliptične krivulje. Bitcoin se koristi šifriranjem eliptične krivulje (ECC) za generiranje javnog ključa koji je stvoren iz privatnog ključa koji odobrava transakcije

To znači da netko s dovoljno velikim i dovoljno koherentnim kvantnim računalom, s koherencijom što znači koliko dugo se kvantne informacije mogu pohraniti, zapravo može dobiti vaš privatni ključ iz vašeg javnog ključa i to je vrlo ozbiljan problem … Taj privatni ključ tada može koristiti za autorizaciju transakcija za koje vlasnik ne želi da se dogode. Kako kvantna računala postaju sve bolja i bolja, sigurnost RSA i eliptične krivulje više nisu učinkovite. "

Kripto sleutovi i dalje prate napredak kvantnih strojeva. Imaju sposobnost razbijanja složenih matematičkih problema pomoću kvantnih bitova ili quibita, koji mogu zadržati “superpoziciju” istovremeno nalazeći se u dva stanja.

Iako budućnost kriptovaluta može biti ugrožena, Marchenkova kaže da digitalna imovina može usvojiti razvoj koji se može učinkovito oduprijeti kvantnim napadima.

"Dakle, trebat ćemo odabrati algoritam koji se stvarno može suprotstaviti kvantnim napadima. To nazivamo postkvantnom kriptografijom koja je klasični algoritam koji se ne temelji na kvantnim principima i može se suprotstaviti napadima kvantnog računanja. Jedan od trenutno vodećih kandidata je kriptografija zasnovana na rešetki …

Drugi pristup je uporaba asimetrične kriptografije poput AES (napredni standard šifriranja) koja je oslabljena kvantnim računalima, ali nije slomljena na takav način kao što su RSA i eliptična krivulja

Postoje i drugi novčići koji već koriste kriptografiju temeljenu na hashu. I do sada, kao što sam spomenuo, kriptosistemi temeljeni na hashu zapravo se opiru napadima kvantnog računanja. Ne znamo hoće li se to održati zauvijek, ali čini se da je to zasad tako. "

Izvori:

1 Like

:smiley: Kripto kataklizma by Quantum

Daleko bilo.

Ma ne beri brigu, samo ćemo forkati se na quantum tech :smiley: