HCPP '18 - kako do slobode?

Prag.
Jedno od najmagičnijih mjesta istočne Europe, prestolnica piva, dobre hrane i - kriptoanarhije.
Paralelni Polis je u oktobru ove godine, sa nastavljenom tradicijom prošlih godina, bio glavno okupljalište kriptoanarhista, hakera, siferpankera i entuzijasta kriptologije širom svijeta!
Mjesto gdje za svoje kriptovalute možete pojesti kolač, doručak, popiti kafu, kupiti kriptoanarhijske materijale ili knjige o slobodi, te se osjećati slobodnim da budete pravi kripto-freak! :))

Ovogodišnji hakerski kongres pod nazivom “New Order” (prev.Novi poredak) imao je za cilj da publiku edukuje o važnosti individualizma, slobode i novih tehnologija.
Osim Nasim Nicholas Taleba, centralnog predavača ovogodišnjeg kongresa, na listi su se našla poznata imena poput Giacommo Zucca, Peter Todda, Paul Rosenberga, ekipe iz Moneruja, ekipe Paralelnog i Paralelne Polisa i mnogo drugih (puni spisak: https://neworder.hcpp.cz/)

Osim mene, sa domaćeg terena, predavanja i radionice su održane i od strane Cryptoparty Srbije, koji su predstavili igru “Cypherpunk”, koja je jedna od prvih igara koje se baziraju na učenjima o digitalnoj sigurnosti, privatnosti i anonimnosti, te kriptoparti koji je imao odličan odziv.

Sadžaj igre u beta verziji je moguće naći na GitHub-u (GitHub - CryptoPartySrbija/Cyphersphere: Board Game for Cypherpunks/Cryptoanarchists)

Ekipa koja se nalazi na kongresu je izrazito susretljiva, motivirajuća, spremna na učenje i razmjenu stavova i mišljenja, te se na samom kongresu rađaju mnogobrojne inicijative koje urode suradnjama i boljim platformama za sve korisnike.

Jedan od takvih je i Mika (alias) koji sebe navodi fanom sigurnosti, privatnosti i decentralizacije. U razgovoru za Crypto.ba, predstavio je platformu Bitcannery (https://bitcannery.net), iza koje je ideja da vlade i korporacije predstavljaju prijetnju individuama.

"Jedino oružje kojim se možemo boriti protiv njih jeste informacija. Međutim, čuvanje i skladištenje takvih informacija je veoma opasno, kao što pokazuje slučaj Asanža.
Možete ih čuvati u kući, sve do momenta kada dođu sigurnosne službe i prislone vam pištolj uz glavu, oduzimajući informacije.
Možete koristiti i “cloud” servise, ali zašto kada će davatelj usluga vrlo rado surađivati sa sigurnosnim službama na Vašem slučaju.

Tako dolazimo do Bitcannery, koji se zasniva na čistoj P2P mreži. U suštini, to je blokčejn za čuvanje tajnih informacija."

Bitcannery je u alfa fazi produkcije i pitanje je trena kada će postati dostupan svima.

Nekako, sada već i tradicija kongresa je da se posljednja karta prodaje za 1 BTC.
Sigurno je da će u budućnosti Hakerski kongres Paralelnog Polisa postajati masovniji kao osnova slobode i kriptoanarhije u svijetu, što će doprinjeti razumjevanju kriptoanarhije, ali i boraca za slobodu, te hakera koji su iz dana u dan sve više senzacionalistički predstavljeni kao loša ili negativna stvar.

U slici kibernetičkog svijeta, Paralelni polis je neizostavni dio mozaika koji se, barem jednom mora posjetiti.
A sada i na novoj destinaciji, o čemu ću pisati više u budućem članku!

I vjerujte mi, kao i Pragu, jedva ćete čekati da se vratite!

Ahoj!

* Sva predavanja sa ovogodišnjeg HCPP-a, moguće je pronaći na linku:

3 Likes