Greenidge će biti prva javna firma za rudarstvo bitkoina sa vlastitom elektranom

Rudarska kompanija za bitkoine Greenidge, koja vodi elektranu u sopstvenom vlasništvu, očekuje se da će biti listirana na Nasdaq-u kroz spajanje sa Support.com.

Greenidge Generation Holdings (Greenidge) očekuje da će biti prva kompanija kojom se javno trguje bitkoinima s elektranom u stopostotnom vlasništvu, navodi se u današnjem priopćenju.

Greenidge je holding kompanija koja uključuje Greenidge Generation LLC, rudarsko i energetsko postrojenje u državi New York. Kompanija očekuje da će biti navedena na Nasdaq-u, spajanjem sa Support.com, pod određenim uslovima, uključujući odobrenje dioničara Support.com. Po završetku spajanja, Support.com će postati podružnica Greenidgea u potpunom vlasništvu.

“Ovo spajanje važan je sljedeći korak za Greenidge jer se nadovezujemo na postojeću, integriranu i provjerenu platformu za rudarstvo bitcoina i proizvodnju niže emisije ugljika,” rekao je izvršni direktor Greenidgea Jeff Kirt. Prema Lanceu Rosenzweigu, predsjedniku i izvršnom direktoru Support.com, ova će se transakcija “nadovezati na uspješno poslovanje Greenidgea pružajući im dodatna novčana sredstva i javnu valutu za financiranje njihovih planova rasta.”

Greenidgeova fabrika prirodnog plina trenutno napaja 19 megavata rudarskih kapaciteta, što se očekuje do kraja drugog kvartala 2021. više nego udvostruči na 41 megavata. Do kraja sljedeće godine očekuje se da će ova brojka doseći 85 megavata, a do 2025. godine Greenidge planira postići najmanje 500 megavata rudarskih kapaciteta.

Unosan posao
Rudarstvo bitcoina pokazalo se uspješnim poslom za Greenidge.

Od marta 2020. godine, plan za napajanje Greenidge Generation generirao je 50 000 USD rudarstvom Bitcoina. Tvrtka je također tvrdila da ima pristup najjeftinijem prirodnom plinu u Sjedinjenim Državama.

Cilj kompanije je iskoristiti profitabilnost rastućeg tržišta bitcoina - a sudeći po činjenici da je cijena Bitcoina porasla s približno 5000 na više od 60 000 u posljednjih 12 mjeseci, sigurno je reći da je odluka do sada bila korisna.

Međutim, utjecaj bitkoina na okoliš ostaje kontroverzan. Mreža koristi mehanizam dogovora o radu koji troši velike količine energije prema dizajnu; kritičari ukazuju na brojke koje procjenjuju da je potrošnja energije Bitcoina veća od potrošnje mnogih zemalja.

Izvor: Greenidge To Be First Public Bitcoin Mining Firm With Own Power Plant - Decrypt