Google, nova pravila

Google je postao deo našeg svakodnevnog života. Postao je deo porodice : ) Ali sada se Google želi povući. Iako nam je dopustio da ga koristimo za svu našu pohranu, počet će naplaćivati, a također i brisati naše podatke.

Google je objavio ažuriranje svojih pravila o pohrani ove sedmice na blogu kompanije. To nisu promjene koje će nam se svideti. Ove promjene će utjecati na Gmail, Fotografije, Drive, Sheets i ostalo. To će ograničiti pohranu. Ako želite više, to će vas koštati. Ako samo gubite prostor i ne koristite ga, izbrisat će vaše datoteke.

Srećom, Google nam daje dovoljno vremena da našu pohranu uredimo i / ili da se naviknemo na tu ideju. Izmjene će stupiti na snagu tek 1. juna 2021. Ako ste korisnik G Suitea ili Google Workspacea, promjene mogu utjecati na vas malo drugačije.

Svaki Google nalog i dalje će imati 15 GB besplatnog prostora za pohranu na cijelom vašem nalogu, u to je uračunat vaš Gmail, Drive i Fotografije. Ali, vaše trenutne, postojeće datoteke neće se računati u 15 GB. Google će početi sa računanjem tek 1. juna. Procjenjuje se da će nekim korisnicima trebati nekoliko godina da dođu do tog iznosa.

Sve fotografije ili video zapisi preneseni u visokom kvalitetu u Google fotografije 1. juna ili kasnije, računaće se u ograničenje od 15 GB za pohranu ili nadograđeni iznos koji ste kupili. I opet, kao što smo rekli, Google ne uključuje prethodne fotografije u to ograničenje pohrane.

Ako ste neaktivni u bilo kojoj od ovih Google-ovih usluga dvije godine, ona može izbrisati sadržaj na usluzi na kojoj ste bili neaktivni. Google će vas upozoriti da će početi brisati te datoteke, ali će ih svakako brisati. Već je počelo brisanje datoteka nakon što su 30 dana u trash-u.

Osim toga, ako prekoračite ograničenje pohrane za dvije godine, Google može izbrisati vaš sadržaj putem Gmaila, Drive-a i Fotografija ali će vas prvo upozoriti putem e-pošte.
To znači da samo morate povremeno posjetiti ove usluge kako biste bili sigurni da nećete pasti u neaktivnost. Takođe imajte na umu da svaki vaš lični Gmail dobija 15 GB prostora za pohranu. Ali, ako počnete stvarati više računa za svoju pohranu, to je upravo toliko više usluga koje morate provjeriti kako biste bili sigurni da se vaše datoteke neće izbrisati.

Prvi jun naredne godine deluje daleko ali fajlovi su sve veći i automatski backup radi jako dobro, ali valjalo bi organizovati se na vreme.

1 Like