Francuska vlada na aukciji zaplijenila je Bitcoin vrijedan 34,5 milijuna dolara

Sljedeće će sedmice francuska vlada na aukciji prodati 611 Bitcoina zaplijenjenih tijekom istrage hakovanja GateHub-a 2019.

Francuska vlada licitirat će Bitcoin vrijedan 34,5 milijuna dolara zaplijenjenih od navodnih hakera GateHub-a, platforme sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja je izgrađena na protokolu XRP Ledger.

Prema nedavnom izvještaju Cyberguerrea, aukciju će 17. ožujka u ime Francuske agencije za upravljanje i povrat zaplijenjene i zaplijenjene imovine (AGRASC) provesti pariška aukcijska kuća Kapandji Morhange.

Gotovo sve bitcoine koji su izašli na dražbu - 610 od 611 - zaplijenili su sudovi tijekom istrage hakovanja GateHub-a.

Hack 2019. GateHub
GateHub je hakiran u lipnju 2019., što je rezultiralo gubitkom od 23 milijuna XRP - u to vrijeme vrijednom 9,2 milijuna dolara. Kasnije iste godine, uslugu kripto novčanika pogodio je još jedan napad, pri čemu su privatni podaci 1,4 milijuna korisnika ugroženi.

Dvije osobe povezane sa slučajem su Nassim B i Gabriel KAB (poznat po mrežnim rukopisima Prosox i Kurois’h). Par je optužen za hakiranje YouTube video platforme Vevo na YouTube kanalu 2018. godine.

Međutim, budući da je sudska istraga protiv GateHub još uvijek u tijeku, s pravnog gledišta zaplijenjeni Bitcoini ostaju u vlasništvu osumnjičenih u slučaju. To znači da će, ako Gabriel KAB i Nassim B budu oslobođeni optužbi, primiti sav prihod od planirane aukcije bitcoina od strane francuske vlade. Ako budu proglašeni krivima, prihod od prodaje ići će francuskoj vladi.

Zaplijenjeni Bitcoin na aukciji sada vrijedi milijarde
Aukcija Bitcoina zaplijenjenog tijekom kriminalističkih istraga nije ništa novo. Američka služba maršala (USMS) na aukciji prodaje kripto najmanje od 2014. godine, uključujući Bitcoin zaplijenjen s sada ugašenog darknet tržišta Silk Road.

Kapitalista Tim Draper bio je među korisnicima jedne takve prodaje, kupivši gotovo 30.000 Bitcoina zaplijenjenih s Puta svile u srpnju 2014. U veljači 2020. USMS je prodao približno 4.000 BTC - tada vrijednih 37 milijuna USD ili 227 milijuna USD na današnjoj cijenama.

Američka uprava za opće usluge na aukciji će prodati daljnjih 0,7501 BTC kasnije ovog mjeseca. Ipak, možda bi želio razmisliti da se toga drži; tijekom godina američka je vlada izgubila gotovo 10 milijardi dolara prodajom zaplijenjenog Bitcoina umjesto da ga drži.

Izvor: French Government to Auction Seized Bitcoin Worth $34.5 Million - Decrypt

3 Likes

Polako će vijest po vijest da ispliva na površinu. Samo čekam da vidim na kojem tržištu će završiti podaci sa BCX.ba i u kakve prljave radnje će biti iskorišćeni.

Sve da ih ovi naši ne unovče, pokupiće ih neko čim nanjuše njihove servere. A svega ćemo se načitati, živi bili pa vidjeli.
Ja, upozoravam. Prije svega, na nezakonito prikupljanje podataka za potrebe ‘‘mjenjačnice’’, s tim u vezi i na loše namjere te grupice ljudi okupljenih oko Grupe Fortis i DAM-a.