Elon Musk planira rudariti zlatni asteroid?

Naime, kao što se i u videu navodi, kada bi nekom igrom slučaja neko uspio doći do ovog asteroida koji je pun zlata i drugog metala, kako bi se to odrazilo na ekonomiju i cijenu zlata u globalu?

Tamo u svemiru, upravo sada iznad naših glava, nalazi se ogromno bogatstvo. I u ovom slučaju to mislimo doslovno. Vjerovali ili ne, u našem samom Sunčevom sustavu postoji asteroid za koji se smatra da je ostatak jezgre planeta. A to znači da su svi oni skupi metali koje moramo kopati ovdje na zemlji izloženi i zreli za uzimanje.


Prema procjenama, ovaj gigantski svemirski rudnik zlata nalazi se na 10 000 kvadriliona dolara, a ko zna, ako uspijemo doći gore i istražiti ga izbliza, možda ćemo otkriti da vrijedi još više. Šta bi ovo učinilo našoj ekonomiji? Koliko bi ovo obogatilo sve ljude na zemlji kad bi se podijelilo ravnomjerno? Postoje li planirane misije za uspon tamo?

U današnjem videu postajemo naučni, mada pazeći da ne štedimo na bogatstvu, pa vam možemo pružiti mjeru ovog obližnjeg, divovskog, zlatnog asteroida. Ako vas pobudi, niste sami. Niko osim Elona Muska nije komentirao svoje misli o miniranju ovog izvora bogatstva, a s obzirom da će SpaceX biti kompanija koja podržava NASA-u u ovoj potrazi, bolje vjerujte da je to nešto što bismo svi trebali shvatiti ozbiljno.

Pogledajte video te sami zaključite šta bi to značilo za kriptovalute koje za razliku od zlata su u ograničenim brojevima.